Ο αμερικανός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Αντονι Φάουτσι εκτίμησε ότι η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να γίνει ακόμη «χειρότερη» εάν οι Αρχές και οι πολίτες των ΗΠΑ δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους να τηρούνται οι υγειονομικές συστάσεις.
Η χώρα χρειάζεται να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, προωθώντας τη χρήση μασκών και την τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, διότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος «να γίνει πολύ χειρότερη», επέμεινε σε δηλώσεις του στο CNN.
Στις ΗΠΑ συνεχίζει να καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με τον ημερήσιο μέσο όρο να ξεπερνά τα 100.000 εδώ και ημέρες και το σύνολο των περιπτώσεων να αυξάνεται από τα 9 στα 10 εκατομμύρια μέσα σε ένα δεκαήμερο. Το επίπεδο αυτό εξάπλωσης του ιού είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Τα στοιχεία για την Τρίτη είναι –το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος– ανησυχητικά. Καταγράφηκαν 201.961 κρούσματα ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).
Εδώ και μία εβδομάδα, οι μολύνσεις από τον κορονοϊό ξεπερνούν σχεδόν καθημερινά τις 100.000, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ως τώρα. Το νέο ρεκόρ οφείλεται εν μέρει στην προσθήκη περιπτώσεων που είχαν επιβεβαιωθεί το Σαββατοκύριακο, αλλά καθυστέρησαν να καταχωριστούν, αντανακλά ωστόσο μια τάση.
Παρότι οι θάνατοι απέχουν ακόμη από τα επίπεδα της άνοιξης σε ημερήσια βάση, οι ΗΠΑ θρήνησαν άλλους 1.500 και πλέον νεκρούς μέσα σε μια μέρα.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη πλήξει τις ΗΠΑ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς: σχεδόν 240.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Αντονι Φάουτσι τόνισε πως, μολονότι οι ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές (οι πρώτες δόσεις πιθανόν θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο), η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να εγκαταλείψει την τήρηση της οδηγίας για την κοινωνική απόσταση.
Η εξάπλωση του ιού έχει επιταχυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται σοβαρότερη στη Μινεσότα, στο Ιλινόι και άλλες βόρειες πολιτείες.
Στη Νέα Υόρκη, όπου ανακτήθηκε με δυσκολία ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης, αφού η μητρόπολη μετατράπηκε σε επίκεντρο της πανδημίας την άνοιξη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα έχει φθάσει «επικίνδυνα κοντά» και κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τις συστάσεις για να αποφευχθεί η επιβολή νέου lockdown.
Ειδικοί ανησυχούν για την επιτάχυνση της διασποράς του ιού, επειδή ο καιρός επιδεινώνεται και οι πολίτες βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους.