Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στον ΣΚΑΪ, την Τετάρτη | YouTube
Επικαιρότητα

Ερχονται απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα; – Ο Κωστής Χατζηδάκης εξηγεί

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στις υγειονομικές και προνοιακές δομές ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου να προχωρούν σε αναστολές εργασίας, ενώ ανέφερε πως σε αυτές έχει εμβολιαστεί περίπου το 75% των εργαζομένων
Protagon Team

Μετά την εκτίμηση του Αδωνι Γεωργιάδη για απολύσεις ανεμβολίαστων το φθινόπωρο στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας είναι άσχημα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι αρμόδιος για να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων είναι ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως εκείνο το οποίο προβλέπεται είναι οι αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός πρόσθεσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου να προχωρούν οι αρμόδιες μονάδες σε αναστολές εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχει εμβολιαστεί περίπου το 75% των εργαζομένων στις σχετικές δομές υγείας έως τις 12 Αυγούστου και ότι αυτό το ποσοστό ανεβαίνει.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα για κάποιες εξαιρέσεις που ορίζονται αυστηρά από τον νόμο, βάσει αδειών των υγειονομικών επιτροπών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, εξήγησε ότι ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζομένους, με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν ξέρει κανείς πώς θα προχωρήσει η κατάσταση με την πανδημία και ότι εάν κριθεί απαραίτητο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανέφερε ότι κάθε υπουργός θα ήθελε να δίνει μεγάλες αυξήσεις, οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, και ότι το 2% που δόθηκε φέτος αποφασίστηκε με την προσδοκία ότι του χρόνου το τρένο της οικονομίας θα έχει μπει σε ράγες και θα είναι εφικτό να δοθεί πιο γενναιόδωρη αύξηση.