Η UEFA ήλπιζε να απαλλαγεί «μιά για πάντα» από όσους οραματίζονται την European Super League (ESL) – ένα… ιδιωτικό Τσάμπιονς Λιγκ, έξω από τη δικαιοδοσία της. Η Α22 Sports Management, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτό το πρότζεκτ, προσδοκούσε μια απόφαση που θα του έδινε, πάλι, πνοή. Τελικώς, η πλάστιγγα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έγειρε υπέρ των… επίδοξων στασιαστών.
Η ετυμηγορία του ήταν ότι το «μονοπώλιο» που η UEFA επιχειρεί να διατηρήσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αντίκειται στη νομοθεσία της ΕΕ. Στην ουσία, αναγνωρίζει στους συλλόγους της Ευρώπης το δικαίωμα να συμμετέχουν σε όποια διοργάνωση επιλέξουν, όχι απαραιτήτως υπό την σκέπη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ξεκαθαρίζοντας πως η UEFA και η FIFA δεν μπορούν να τιμωρήσουν ομάδες, παίκτες, προπονητές, ή διαιτητές, που θα θελήσουν να λάβουν μέρος σε τουρνουά, τα οποία δεν διοργανώνουν εκείνες.
Η απόφαση δεν αφορά συγκεκριμένα την ESL, καθώς το ερώτημα που τέθηκε στο Δικαστήριο ήταν γενικότερο, για το κατά πόσον οι κανονισμοί της UEFA και της FIFA είναι εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαφανείς και χωρίς διακρίσεις. Ωστόσο, της ανοίγει το δρόμο για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, ανατρέποντας δεδομένα δεκαετιών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
«Κερδίσαμε! Το μονοπώλιο της UEFA έχει τελειώσει. Το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο. Πλέον, οι σύλλογοι, απαλλαγμένοι από την απειλή κυρώσεων, μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους», σχολίασε ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της A22 που έχει αναλάβει να «τρέξει» το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League. Μάλιστα, σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για την ESL μεταξύ των φιλάθλων, τόνισε: Θα μεταδίδουμε όλους τους αγώνες της δικής μας λίγκας, δωρεάν».
Πρόκειται, ασφαλώς, για μια σημαντική νίκη του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα, των αμερικανικών fund που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ, και όποιων άλλων παραγόντων συμμερίζονται το όραμά του. Αλλά δεν σημαίνει, απαραιτήτως, ότι η ESL θα γίνει πραγματικότητα. Φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές, εθνικές λίγκες, ακόμη και κυβερνήσεις χωρών, έχουν εκφράσει, κατά καιρούς, την έντονη αντίθεσή τους. Επιπλέον, η ιδρυτική ομάδα των συλλόγων που υιοθέτησαν αυτή την ιδέα, έχει διαλυθεί.
Την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής λίγκας, στις 19 Απριλίου 2021, υπέγραφαν 12 εκ των μεγαλύτερων club της Ευρώπης: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ και Τότεναμ από την Αγγλία, και Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ από την Ιταλία. Σήμερα, όμως, μόνο η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα δηλώνουν ότι παραμένουν πιστές σε αυτό το πρότζεκτ. Οι φοβερές αντιδράσεις των άγγλων οπαδών υποχρέωσαν τις ομάδες τους να αποκηρύξουν την ESL. Τις ακολούθησαν, η Ατλέτικο, η Ιντερ και η Μίλαν. Τελευταία αποσύρθηκε η Γιουβέντους, τον περασμένο Ιούλιο. Οι Γερμανοί απέρριψαν την ιδέα από την πρώτη στιγμή.
Σύμφωνα με ισπανικά αθλητικά media, η Μπενφίκα, η Πόρτο και η Αϊντχόφεν έχουν πει στον Πέρεθ το μεγάλο «ναι». Η Μαρσέιγ, η Λιόν και κάποιες ιταλικές ομάδες, το σκέφτονται σοβαρά. Αλλά, ακόμη κι αν βρεθούν σύλλογοι πρόθυμοι να συνταχθούν με τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, μια διοργάνωση χωρίς τις «φίρμες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Και αυτή την εποχή, τα πιο δημοφιλή club είναι αυτά της Πρέμιερ Λιγκ. Για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο, που θα τους απαγορεύει να… αλλάξουν γνώμη.
Αλλωστε, το νέο φορμάτ με το οποίο θα διεξάγονται τα Κύπελλα Ευρώπης της UEFA από την προσεχή σεζόν (2024-2025), δεν διαφέρει πολύ από εκείνο που έχουν στο μυαλό τους οι «εγκέφαλοι» της ESL. Οπότε, είναι πολύ πιθανό, η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ωθήσει τις δυο πλευρές στην αναζήτηση μιας αμοιβαία ικανοποιητικής λύσης. Για το χρήμα γίνονται όλα και, από του χρόνου, τα έσοδα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας της μπάλας θα είναι αυξημένα κατά, περίπου, ένα δισεκατομμύριο ευρώ (33%). Το σχίσμα δεν θα συνέφερε κανέναν.