Επικαιρότητα

Ερχεται το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΛ.ΑΣ.

Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, έμφαση στην πρόληψη των μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση, καθώς και στην εκπαίδευση των αστυνομικών
Protagon Team

Στα «σκαριά» βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη ριζική αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των επιτελικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και τη χάραξη νέας εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και τη δημιουργία νέου πλαισίου για την αξιοποίηση και την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ.

Βασική επιδίωξη του σχεδίου για τη νέα ΕΛ.ΑΣ. να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις, με έμφαση στην πρόληψη των μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση (ενδοοικογενειακή, έμφυλη, ρατσιστική, βία ανηλίκων κτλ.).

Οπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», το Αρχηγείο ορίζεται ως η ανώτατη μορφή διοίκησης σε μια κάθετη δομή ελέγχου και συντονισμού όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας πανελλαδικά, οι κλάδοι μετεξελίσσονται σε γενικές διευθύνσεις, ορίζονται δύο υπαρχηγοί, επιχειρησιακός και επιτελικός, δημιουργείται νέα Γενική Διεύθυνση με αρμοδιότητα τα θέματα οργάνωσης, επικοινωνίας, εξωστρέφειας, διεθνούς συνεργασίας και αστυνομικής διπλωματίας, το Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού μετεξελίσσεται σε Επιτελική Διεύθυνση Συντονισμού και αναλαμβάνει αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού και ενισχύεται το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στο κομμάτι της αναδιοργάνωσης των επιτελικών υπηρεσιών, εντάσσεται η αξιοποίηση και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών (μεταξύ άλλων ιδρύεται νέο τμήμα ανάλυσης στατιστικών δεδομένων) συγχωνεύονται οι κλάδοι ασφάλειας και τάξης, δημιουργείται νέα Διεύθυνση Επικοινωνιών και Δικτύων κ.ά.

Εμφαση, τέλος, δίνεται και στην εκπαιδευτική πολιτική. Εκσυγχρονίζεται η δομή και η λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθιερώνεται νέο όργανο διοίκησης, αναβαθμίζονται τα προγράμματα σπουδών, εισάγεται ο θεσμός της διά βίου μάθησης και ιδρύονται νέα ειδικά σχολεία για ειδικούς φρουρούς, συνοριοφύλακες και το προσωπικό φύλαξης επίσημων και ευπαθών στόχων.