Τη διαδικασία υπολογισμού του κατώτατου μισθού, όπως προτείνεται στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, παρουσίασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία πρώτον, δίνει κατευθύνσεις στα κράτη-μέλη για το πώς θα ορίζεται με αντικειμενικό τρόπο ο κατώτατος μισθός και δεύτερον, δίνει και ένα σήμα προκειμένου να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
H υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι συγκροτήθηκε ήδη επιστημονική επιτροπή η οποία παρέδωσε το πόρισμά της στο υπουργείο Εργασίας.
Το πόρισμα προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται, από το 2028 και μετά, ο κατώτατος μισθός λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας.
«Θέλουμε αφενός να θωρακίσουμε τους εργαζόμενους και αφετέρου να υπάρχει γενικότερα προβλεψιμότητα στην οικονομία για το προς τα που πάει ο κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός η οποία υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.
Το υπουργείο απέστειλε την Τετάρτη τις επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής.
«Εν συνεχεία, αφού ακουστούν οι απόψεις των εταίρων, η πρόταση θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την κατάρτιση νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή».
Ερχεται το «κλιμακωτό» επίδομα ανεργίας
Ερωτηθείσα σχετικά με το εποχικό επίδομα ανεργίας, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι και στο τακτικό επίδομα ανεργίας και στο εποχικό θα πρέπει να γίνουν τομές.
Σε ό,τι αφορά στο εποχικό επίδομα, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη λάβει σημαντικές προτάσεις από τον Σύλλογο των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό που λαμβάνει υπόψη την ανταποδοτικότητα.
«Δηλαδή, κάτι που εξετάζουμε είναι όσο περισσότερο δουλεύεις να έχει επιρροή στο εποχικό επίδομα που θα λαμβάνεις στη συνέχεια».
Συνολικά οι αποφάσεις οδηγούν στην καθιέρωση ενός κλιμακωτού επιδόματος ανεργίας – αντί της οριζόντιας παροχής των 540 ευρώ το μήνα που καταβάλεται σήμερα σε όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που σημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο, όσο υψηλότερες είναι οι αμοιβές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης και χαμηλότερο για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ή τους εποχικό προσωπικό στον τουρισμό.