Πλημμύρες στην Κατάνια | REUTERS/Antonio Parrinello
Επικαιρότητα

Ερχεται σπάνιος μεσογειακός κυκλώνας από τη Σικελία

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Αφρική σε συνδυασμό με τα πολύ θερμότερα του συνηθισμένου νερά της Μεσογείου -όπως και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο- ευθύνονται για τον σχηματισμό του φαινομένου, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ιταλία
Protagon Team

Πλημμύρες και καταστροφές προκάλεσε ο σπάνιος μεσογειακός κυκλώνας, με ανέμους 100 χλμ. την ώρα και κύματα ύψους πέντε μέτρων, που πλήττει τη Σικελία και θα κατευθύνεται και προς την Νότια κυρίως Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo, η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τον «Νέαρχο».

Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που θα επηρεαστούν κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο «Νέαρχος» το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Ο μεσογειακός κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Πάντως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αυτός ο κυκλώνας είναι ακόμα μία ένδειξη της κλιματικής κρίσης, που μετατρέπει σιγά-σιγά τη Μεσόγειο σε τροπική περιοχή.

Τα νερά παρασέρνουν αυτοκίνητα στην Κατάνια – ROSA CONTI/via REUTERS

«Η Σικελία γίνεται τροπική και ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ίσως ο πρώτος αυτού του είδους, αλλά σίγουρα δεν είναι ο τελευταίος», είπε χαρακτηριστικά στον Guardian, ο Κρίστιαν Μόλντερ, καθηγητής Οικολογίας και Κλιματικής Κρίσης στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια.

«Εχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι αυτοί οι κυκλώνες και τυφώνες εμφανίζονται στους ωκεανούς και όχι σε μία κλειστή λεκάνη, όπως η Μεσόγειος. Ομως, πλέον, αυτό δεν ισχύει. Ο μεσογειακός κυκλώνας σχηματίσθηκε εξαιτίας του πολύ θερμού κλίματος στη Βόρεια Αφρική σε συνδυασμό με τα πολύ ζεστά νερά της Μεσογείου. Το Αιγαίο έχει θερμοκρασίες τριών βαθμών Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο και το Ιόνιο, δύο βαθμών Κελσίου. Το αποτέλεσμα μοιάζει με μία χύτρα ταχύτητας», εξήγησε ο καθηγητής.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Κατάνια – REUTERS/Antonio Parrinello

Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό παραμένει εγκλωβισμένο πάνω από τη Σικελία όπου και έχει προκαλέσει πολλές βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες και αργότερα θα κατευθυνθεί και προς την Ελλάδα.