Αμερικανός στρατιώτης απογειώνει επιθετικά drones | Wikipedia / U.S. Army
Επικαιρότητα

Ερχεται ο «Φοίνικας», το άπιαστο από το μάτι και το ραντάρ drone

To νέο εκρηκτικό αεροπλανάκι που οι Αμερικανοί στέλνουν στους Ουκρανούς είναι το τέλειο φονικό όπλο – Ο Ζελένσκι θα παραλάβει 121 τεμάχια για ισάριθμες στοχευμένες επιθέσεις
Protagon Team

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αποστείλουν στην Ουκρανία φορτία πολεμικού υλικού ολόφρεσκης εσοδείας: το νέο minidrone «καμικάζι» που θα παραλάβουν οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού ονομάζεται «Phantom of the Phoenix», τουτέστιν «Φάντασμα του Φοίνικα», και έρχεται ως συνέχεια των ήδη αποσταλέντων πρώτων «drones-καμικάζι». (Το Protagon έχει ήδη γράψει για το νέο minidrone εδώ.)

Αν και τα επιθετικά χαρακτηριστικά του νέου μηχανήματος ακόμη κρατούνται μυστικά από τους Αμερικανούς, η διαρροή που έγινε προς τον Τύπο αποκάλυψε ότι το αεροπλανάκι θα είναι εξοπλισμένο με εκρηκτικές βόμβες, συνεπώς θα αναλαμβάνει και θα διεκπεραιώνει μία και μόνη αποστολή, σημειώνει η Corriere della Sera σε ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη

Τόσο η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία όσο και ο κατασκευαστής, η Californian Aevex Aerospace, αντέδρασαν με έκπληξη στη διάδοση της είδησης και κρύφτηκαν πίσω από ένα αυστηρό «ουδέν σχόλιον» όταν ρωτήθηκαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του όπλου. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να εξηγήσουν γιατί το χαρακτηρίζουν «φάντασμα».

Η είδηση δεν γίνεται να διαψευστεί, έγραψαν οι Ιταλοί, καθ’ ότι ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε προ ημερών την παράδοση 121 τεμαχίων από αυτά τα επιθετικά drones στην κυβέρνηση του Ζελένσκι. Εξάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι από πλευράς Ουκρανών θα διεξαχθούν 121 στοχευμένες επιθέσεις εναντίον σημαντικών ρωσικών στόχων.

Οι απόρρητες πληροφορίες αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές του «Φοίνικα». Είναι ένα αεροπλανάκι εξοπλισμένο με αισθητήρες που του επιτρέπουν να εντοπίζει τον στόχο και να πετάει προς αυτόν. Το κάθε drone αυτής της σειράς είναι φθηνό ως προς το κόστος κατασκευής του και πολύτιμο ως προς τα αποτελέσματα της δράσης του. Για τον χειρισμό του δεν απαιτείται ειδική εκπαίδευση.

Επίσης, είναι μικρό και δυσδιάκριτο, και μπορεί να το μεταφέρει χωρίς κόπο ένας άνδρας. Τα ραντάρ δεν το πιάνουν, ούτε το ανθρώπινο μάτι, άρα εξουδετερώνει την οποιαδήποτε αντιαεροπορική άμυνα. Το σχόλιο του Μάσιμο Γκάτζι της Corriere αφορά τη μεταπολεμική χρήση του όπλου: «Εξετάζοντας το θέμα διαχρονικώς, από τη εποχή που οι Αμερικανοί έδωσαν αντιαεροπορικά Stinger στους Αφγανούς για να αντιμετωπίσουν τους Σοβιετικούς, η εξάπλωση τόσο μικρών και έξυπνων όπλων τρομάζει…» έγραψε.