Φωτογραφία Αρχείου | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Ερχεται καύσωνας από την Τετάρτη – Πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο

Με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και να μην προβλέπεται να πέσει σύντομα, έρχεται, όπως όλα δείχνουν, ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού
Protagon Team

Με υψηλές θερμοκρασίες, της τάξεως των 35 με 37°C αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πρόκειται να κυλήσει το Σαββατοκύριακο και η Δευτέρα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά.

Την Τρίτη πρόκειται να φτάσει περίπου 38°C ενώ την Τετάρτη θα αγγίξει τους 39°C διατηρώντας μια αυξητική τάση.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο κ. Κολυδάς στο News247, αναφορικά με τη διάρκεια του καύσωνα τονίζει πως είναι νωρίς να έχουμε σαφή δεδομένα. Αλλά με βάση όσα γνωρίζει η ΕΜΥ ως το απόγευμα της Παρασκευής εκτιμάται ότι ο καύσωνας ίσως ξεπεράσει σε διάρκεια τη μία εβδομάδα.

Πότε ένα καιρικό φαινόμενο χαρακτηρίζεται καύσωνας;

Ο καύσωνας είναι ένας όρος που περιγράφει ένα πολύ σαφώς ορισμένο καιρικό φαινόμενο και παρά το γεγονός ότι στην καθημερινότητα μπορεί να το χρησιμοποιούμε αυθαίρετα είναι καλό να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιγράφει.

Οπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ στο News247, καύσωνα έχουμε σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
  4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Ακόμα σημειώνει πως ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων δεκαετιών παραμένει ο φονικός καύσωνας του ’87 που κράτησε από τις 19 ως και τις 27 Ιουλίου του 1987 και σκότωσε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1300 ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων ζούσαν στην Αττική.

Χάρτης Κατηγοριοποίησης Υψηλών Θερμοκρασιών

Ενα χρήσιμο εργαλείο για ένα καλοκαίρι όπως το φετινό –στη διάρκεια του οποίου έχει ήδη καταγραφεί η θερμότερη μέρα από τότε που διατηρούμε στοιχεία– έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με άλλους φορείς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στον χάρτη κατηγοριοποιούνται οι υψηλές θερμοκρασίες σε τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης από το 0 ως το 3, για τέσσερις μέρες και αφορά πέντε νομούς της χώρας: Αττικής, Αχαΐας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Λάρισας.

Κάθε κατηγορία έρχεται με διαφορετικό χαρακτηρισμό και συστάσεις:

Από την Παρασκευή 7 Ιουλίου ως και την Τρίτη 11, μόνο ο νομός Αττικής φτάνει την κατηγορία 0 όλες τις μέρες εκτός της Δευτέρας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τον συμβουλευτείτε εδώ.