O Κασιδιάρης την εποχή της δίκης της Χρυσής Αυγής | SOOC
Επικαιρότητα

Ερχεται η νομοθετική ρύθμιση για το μπλόκο στον Κασιδιάρη – Πώς θα αποκλειστούν οι «αχυράνθρωποι»

Σημείο-κλειδί η εξειδικευμένη διατύπωση σε ό,τι αφορά την «αληθινή ηγεσία» ενός σχηματισμού. Γιατί είναι κρίσιμη η ευρεία σύμπλευση στη Βουλή για το «μήνυμα» που θα σταλεί στον Αρειο Πάγο
Protagon Team

Τρεις εβδομάδες μετά την προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω εκείνης της συνέντευξης στο «Πρώτο Θέμα» για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να αποκλειστεί το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη» από τις επικείμενες εκλογές, «Τα Νέα» ανέδειξαν εκ νέου το ζήτημα, με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους την Πέμπτη, αναφέροντας μάλιστα ότι η σχετική ρύθμιση θα σταλεί στη Βουλή ακόμα και εντός της ημέρας.

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται διατεθειμένοι και για αλλαγές-διορθώσεις της τελευταίας στιγμής ώστε να ικανοποιηθούν όσο περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα γίνεται, καθώς θεωρούν ότι μια ευρεία σύμπλευση –με περισσότερες ψήφους δηλαδή από αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας– θα ισχυροποιούσε το «μήνυμα» αποκλεισμού των νεοναζιστικών και εγκληματικών μορφωμάτων όπως υπήρξε η Χρυσή Αυγή, «μήνυμα» που χρειάζεται να σταλεί και προς τη Δικαιοσύνη και βεβαίως προς τον Αρειο Πάγο που είναι επιφορτισμένος για τον έλεγχο και την ανακήρυξη των σχηματισμών.

Ενα από τα προβλήματα του «κόμματος Κασιδιάρη», που καταγράφει σχετικά υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, είναι ότι ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος πρωτόδικα για εγκληματική οργάνωση, μπορεί να μην εμφανίζεται τυπικά ως ηγέτης ενός σχηματισμού. Μέριμνα λοιπόν της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης είναι να αποκλειστούν οι «αντ’ αυτού» του χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται πιο κοντά στην κυβερνητική πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιες ενστάσεις που πάντως δεν είναι δύσκολο να καμφθούν. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε συγκεκριμένες υπογραμμίσεις στο σημείο όπου αναφέρεται το άρθρο του Συντάγματος, κατά το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος πρέπει να εξυπηρετούν «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος»: η Κουμουνδούρου ζητά συγκεκριμένες αναφορές σε «πολιτικά κόμματα των οποίων οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση» έχουν ρατσιστικά ή/και ναζιστικά στοιχεία.

Σημείο-κλειδί επίσης, σύμφωνα με «Τα Νέα», αφορά τους πιθανούς «αχυρανθρώπους». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως είναι έτοιμη μία εξειδικευμένη διατύπωση σε ό,τι αφορά την «αληθινή ηγεσία» ενός σχηματισμού. Αξιόπιστη πηγή, πάντα κατά την «εφημερίδα», έδειχνε προς την ψηφισμένη από το 2021 διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος ενός κόμματος θα πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν ισόβια ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Στη νέα ρύθμιση αναμένεται λεπτομερώς η διαδικασία που θα ακολουθείται στον Αρειο Πάγο, καθώς η τελική απόφαση θα είναι πάντα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Κάτι που αναμένεται και στις επικείμενες εθνικές κάλπες να γίνει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα είναι το πρώτο σκαλοπάτι, καθώς αν κρίνει ότι συντρέχουν προϋποθέσεις αποκλεισμού ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, η υπόθεση θα «παραπέμπεται αμελητί στην Ολομέλεια». Και εκείνη θα αποφαίνεται «εντός δύο ημερών από την παραπομπή».