Ο πρόσφατος καύσωνας στη Γαλλία ανάγκασε χιλιάδες Παριζιάνους να αναζητήσουν δροσιά στα σιντριβάνια του Τροκαντερό και στη σκιά του Πύργου του Αϊφελ | Reuters
Επικαιρότητα

«Ερχεται η Κόλαση στην Ευρώπη» ισχυρίζεται νέα έρευνα για το κλίμα

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει πλέον αυξήσει την πιθανότητα μεγάλων καυσώνων από δύο έως και... δέκα φορές!
Protagon Team

Η υφήλιος -και ειδικά η Ευρώπη- σύντομα αναμένεται να «ψηθεί» από θερμοκρασίες που θα αποδείξουν τη βλαπτική επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Οπως σημειώνει το Spiegel, η γερμανίδα φυσικός Φριντερίκε Οτο από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης που πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές στην Τουλούζη, αλλά και γενικώς στη Γαλλία, χαρακτήρισε την κατάσταση «ακραία».

Η Οτο και η ομάδα της έχουν ήδη πραγματοποιήσει παρόμοιες έρευνες σε επτά πόλεις της Βόρειας Ευρώπης που υπέφεραν από το ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι του περασμένου έτους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της κάθε πόλης, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την πιθανότητα τέτοιων καυσώνων από δύο έως και… δέκα φορές!

Σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή, η Ουτρέχτη στην Ολλανδία, λόγου χάρη, θα περίμενε θερμοκρασίες όπως οι περσινές, μία φορά κάθε 20 χρόνια.

Πλέον, όμως, τέτοιοι ασυνήθιστα ζεστοί καύσωνες θα εκσκήπτουν κάθε πέντε χρόνια, λέει η μελέτη.

Αλλά και η αμερικανική κλιματολογική υπηρεσία Accuweather προβλέπει μια σειρά εξαιρετικά μεγάλων -σε ένταση και χρονική διάρκεια- καυσώνων στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο: πάνω από 38 βαθμούς στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Πολωνία, πάνω από 40 βαθμούς στη νότια Γαλλία και πάνω από 43 στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Οπως τονίζεται στο άρθρο, παρ’ όλο που οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2019 στην Ευρώπη είναι ακόμη αμφίβολες, η παγκόσμια κατάσταση όσον αφορά το κλίμα μπορεί να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το 2019 θα είναι και πάλι ένα από τα πιο καυτά από την αρχή των επίσημων μετρήσεων της θερμοκρασίας.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: ένα άγριο κύμα καύσωνα «θέρισε» την Αυστραλία τον Ιανουάριο, με θερμοκρασίες μέχρι 49,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Αλάσκα γνώρισε φέτος την πιο ζεστή της άνοιξη.

Η Γροιλανδία είδε ένα ασυνήθιστα πρώιμο και μεγάλο λιώσιμο των πάγων της.

Πολλές πόλεις στην Ιαπωνία μέτρησαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους τον Μάιο.

Τον ίδιο μήνα μεγάλα τμήματα της Ινδίας «ψήθηκαν» σε θερμοκρασίες μέχρι 50,8 βαθμούς Κελσίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 200 άτομα.

Η έρευνα ισχυρίζεται πως τα τελευταία 22 χρόνια έχουμε δει τα 20 πιο θερμά έτη που καταγράφηκαν στην Ιστορία, μια στατιστική διαπίστωση που από μόνη της αρκεί για να αποδείξει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και απειλεί τον πλανήτη.

Με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης συμφωνεί και περσινή κοινή έρευνα της NASA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη υποστηρίζει πως το 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο στην καταγεγραμμένη ιστορία, πίσω μόνο από το 2016, το θερμότερο έτος στην ιστορία, καθώς και το 2015 και το 2017.

Τα εννέα από τα δέκα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί, από το 1880 που άρχισαν να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, έχουν συμβεί από το 2005 μέχρι σήμερα!

«Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές – στις παράκτιες πλημμύρες, στα κύματα καύσωνα, στις έντονες βροχοπτώσεις και στην αλλαγή των οικοσυστημάτων» δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκόνταρντ.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι πιο έντονες στην Αρκτική, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει με τον υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο πλανήτη, προκαλώντας την τήξη των πάγων.