Ο Φρέντι Μπελέρης ζητά τη θέση της Κομισιόν για τα αλβανικά σχέδια περί μουσουλμανικού κράτους | REUTERS/Johanna Geron/File Photo
Επικαιρότητα

Ερώτηση Μπελέρη στην ΕΕ για το σχέδιο Ράμα περί μουσουλμανικού κράτους στα Τίρανα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί για το αν το σχέδιο προσκρούει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ερωτά ποια η θέση της Κομισιόν για όσα ανακοίνωσε ο αλβανός πρωθυπουργός
Protagon Team

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη σχεδιαζόμενη δημιουργία αυτόνομου μουσουλμανικού κρατιδίου –στα πρότυπα του Βατικανού– μέσα στα Τίρανα, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντι Μπελέρης.

Το εν λόγω σχέδιο ανακοινώθηκε επισήμως από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, την Κυριακή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στην ερώτηση που κατέθεσε, ο κ. Μπελέρης, ο οποίος είναι και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Αλβανίας, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, «το αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος θα ονομάζεται Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων και θα έχει τα δικά του διπλωματικά έγγραφα, σύνορα, αλλά και μια ξεχωριστή διοικητική δομή». Επιπλέον, όπως σημειώνει, «στο νέο κράτος (μέσα στο αλβανικό κράτος) θα πολιτογραφούνται μόνο Σιίτες Μουσουλμάνοι, μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Σούφι».

Για αυτούς τους λόγους, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια είναι η θέση της «γι’ αυτό το εν δυνάμει νεοπαγές κράτος και αν η δημιουργία του παραβιάζει τα συμπεφωνημένα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας» και, εάν τα παραβιάζει, «ποια πρόσθετα κριτήρια μπορούν να τεθούν».

Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί εάν «η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους, που δεν θα γίνονται εκλογές, είναι σύμφωνη με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που κάθε χώρα πρέπει να πληροί για λειτουργία θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων» και σε ποιες «διπλωματικές κινήσεις» προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ώστε να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας».