Με αφορμή την απόφαση για την αποφυλάκιση του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, η γαλλική εφημερίδα Liberation εστιάζει με εκτενές της ρεπορτάζ στην περίπτωση της Εύα Καϊλή σημειώνοντας ότι έκλεισε τέσσερις μήνες στις βελγικές φυλακές. Την Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου, η Καϊλή θα βρεθεί ξανά ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου για την εμπλοκή της στο Qatargate που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο: θα εξεταστεί το νέο αίτημα αποφυλάκισής της με την ίδια να δηλώνει αθώα.
«Η βελγική Δικαιοσύνη δεν έχει δώσει ούτε μια πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί τη φυλάκισή της, παρά την προθυμία της να παράσχει στον τοπικό Τύπο πλήθος στοιχείων εναντίον της» σχολιάζει δηκτικά η Liberation.
«Παρότι ο ρόλος της στο σκάνδαλο είναι ελάχιστος, έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο της σε ένα βελγικό μπουντρούμι, στερούμενη τη δίχρονη κόρη της, την οποία έχει καταφέρει να δει για λίγες μόνο ώρες σποραδικά. Ολα τα υπόλοιπα άτομα στα οποία στοχεύει η έρευνα των βελγικών αρχών έχουν αφεθεί ελεύθερα» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
Η Liberation κάνει λόγο για «σκάνδαλο» αναφορικά με την κράτηση της Καϊλή που «γίνεται όλο και πιο μεγάλο από την περασμένη Πέμπτη, οπότε ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ημι-ελευθερίας υπό ηλεκτρονική επιτήρηση. Προηγουμένως, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο κύριος συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός σύμβουλος του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, αποφυλακίστηκε διακριτικά, και βρίσκεται επίσης υπό ηλεκτρονική επιτήρηση».
Σήμερα, μόνο δύο άτομα παραμένουν στη φυλακή: η Εύα Καϊλή και ο βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ο οποίος προφυλακίστηκε στις 10 Φεβρουαρίου (σ.σ.: ωστόσο τη Μεγάλη Τρίτη γνωστοποιήθηκε η αποφυλάκισή του με βραχιολάκι). Για τη σύλληψή του Ταραμπέλα η Liberation γράφει ότι «είναι ακόμη πιο παράλογη από εκείνη της Καϊλή η οποία, τουλάχιστον, είχε πιαστεί επ’ αυτοφώρω: κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Τζόρτζι, η αστυνομία βρήκε 150.000 ευρώ σε μετρητά και σε μια βαλίτσα την οποία η Καϊλή είχε ζητήσει από τον πατέρα της να πάρει μαζί του στο ξενοδοχείο του 600.000 ευρώ, ποσά των οποίων η προέλευση παραμένει ως σήμερα αμφίβολη -έχει αναφερθεί ως πηγή προέλευσης το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο και η Μαυριτανία».
Ωστόσο δεν υπάρχει, προσθέτει η εφημερίδα, κάτι παρόμοιο για τον Ταραμπέλα καθώς όχι μόνο η αστυνομία δεν βρήκε τίποτα στην οικία του, ούτε στο γραφείο του, ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, ενώ ο ίδιος ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του για να μπορεί να δώσει ελεύθερα εξηγήσεις στο δικαστήριο. «Παρόλα αυτά, έχουν περάσει ήδη δύο μήνες κατά τους οποίους παραμένει προφυλακισμένος, απλώς επειδή ο Παντσέρι ανέφερε ότι του είχε δώσει 120.000 ή 130.000 ευρώ σε μετρητά τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Επομένως, γιατί να παραμένουν προφυλακισμένοι μόνο αυτοί οι δύο ευρωβουλευτές;» ερωτά η Liberation. Σημειώνει ότι αυτή η μορφή κράτησης δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια: «Ωστόσο, ούτε η Καϊλή ούτε ο Ταραμπέλα, που είχαν μέχρι τώρα λευκό ποινικό μητρώο, απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κανέναν. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής: ωστόσο, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί. Ο δικαστικός έλεγχος μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο φυγής, ενώ η υποτροπή είναι απλά απίθανη».
Η εκτίμηση για την ποινή
Η Liberation προχωράει και σε μια εκτίμηση για την ποινή που πιθανόν θα αντιμετωπίσει η Εύα Καϊλή. «Εξ όσων γνωρίζουμε, η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αυτό είναι το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα, εφόσον δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα». Για τον Ταραμπέλα, όπως έχει η υπόθεση εναντίον του, η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι «μπορεί μόνο να αθωωθεί».
Το δημοσίευμα στρέφεται κατά του δικαστή Μισέλ Κλεζ, που χειρίζεται την υπόθεση, ενώ καυτηριάζει και τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκρίνει τον χειρισμό από μέρους του Κλεζ για την περίπτωση Καϊλή με την περίπτωση πρώην υπουργού της περιφέρειας της Βαλονίας, ονόματι Σερζ Κουμπλά, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος (και εν τέλει καταδικάστηκε) αλλά έμεινε στη φυλακή μόλις 24 ώρες. Η εφημερίδα αφήνει μάλιστα σαφές υπονοούμενο ότι «ο δικαστής Κλεζ που θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, επιθυμεί να αποχωρήσει θριαμβευτικά».
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Liberation αναφέρει ότι «στρέφει αλλού το βλέμμα του» απέναντι στη συνεχιζόμενη κράτηση με εξαίρεση «μερικούς ιταλούς σοσιαλιστές βουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν για τη μοίρα που επιφυλάχθηκε στην Eύα Καϊλή». Η εφημερίδα σχολιάζει, τέλος, ότι «αν η υπόθεση αυτή είχε λάβει χώρα στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τις έντονες αντιδράσεις που θα υπήρχαν».