Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη | Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ερντογάν: Θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη στις αρχές του 2025

Απαντώντας σε ερώτηση για την ατζέντα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως δόθηκε βάρος «τόσο στην επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας» όσο και στις «γνωστές δυσκολίες στο Αιγαίο». Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό «στις αρχές του επόμενου έτους»
Protagon Team

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε:

«Στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσαγατάι, ο οποίος κατέχει τη θέση του πρεσβευτή, συνεχίζει τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του. Και ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον ομόλογό του, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε σε θέση να συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους».

Οσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διμερή συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και τις γνωστές δυσκολίες που ζούμε στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα».

Κριτική στη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άσκησε κριτική στην υφιστάμενη δομή του διεθνούς οργανισμού και στη συμπεριφορά των νυν μόνιμων μελών του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Στον ΟΗΕ υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη και 15 προσωρινά (σ.σ. τα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι δέκα). Ολες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις λέξεις που θα βγουν από τα χείλη αυτών των μονίμων μελών. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν καμία επιρροή εδώ.

»Αυτά τα πέντε μέλη σχεδόν βρίσκονται στη θέση να κυβερνούν τον κόσμο. Ως εκ τούτου, μέλη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, εμείς και η Γερμανία κ.ά., αν και προσπαθούν να γίνουν μόνιμα μέλη, δεν μπορούν να έχουν καμία επιρροή επειδή επί του παρόντος δεν είναι μόνιμα μέλη. Ως Τουρκία προσπαθούμε τώρα να γίνουμε μόνιμο μέλος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα αποτέλεσμα.

»Τα μόνιμα μέλη, επίσης, δεν σκοπεύουν να μας κάνουν μόνιμο μέλος. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν τίποτα να κάνουν σε αυτό το σημείο».