Ο Ταγίπ Ερντογάν | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ερντογάν: «Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο»!

Χωρίς το «ναι» της Τουρκίας σαν εγγυήτρια δύναμη δεν μπορεί να υπάρχει λύση στην Κύπρο, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, μία ημέρα μετά τη λήξη των συνομιλιών στη Γενεύη - Τί απαντά ο Νίκος Κοτζιάς και τι σχολιάζουν πηγές του Μαξίμου
Protagon Team

Επίθεση κατά της Ελλάδας, η οποία δεν πρέπει να περιμένει λύση για την Κύπρο «χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας», εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής και αποχωρώντας από τέμενος, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του διαμήνυσε στην Αθήνα «να μην περιμένει τίποτα» που δεν θα συμπεριλαμβάνει την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.

«Θα είμαστε εκεί για πάντα», τόνισε για την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο. Και είπε πως «σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα, θα έχουμε ισάριθμο στρατό στη “Βόρεια” και τη “Νότια Κύπρο”».

Πρόσθεσε ότι «η “Βόρεια Κύπρος” καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η “Νότια Κύπρος” και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων».

Η ελληνική πλευρά «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό» και «το βάζει στα πόδια», είπε ακόμη ο τούρκος πρόεδρος.

Αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσαν ότι «φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Αναφερόμενοι στις διαβουλεύσεις, οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι η διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί κρίσιμο βήμα στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης , στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», τόνισαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα φάση και πλέον μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αποτελεί σημαντική πρόοδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξαιρετικά σημαντικό βήμα αποτελεί ότι στο πλαίσιο αυτό, εκκινούν από τις 18 Ιανουαρίου ουσιαστικές συνομιλίες σε διπλωματικό – τεχνικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σε πιο αιχμηρό ύφος ήταν το σχόλιο που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι «στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν, εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Και όπως διευκρίνισε: «Την Παρασκευή η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι για πρώτη φορά έχει τεθεί θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας και αποκάλυψε ότι «αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

«Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή» υπογράμμισε τέλος ενώ υπενθύμισε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended».

Στο ίδιο πλαίσιο με τον πρόεδρο Ερντογάν κινήθηκαν εξάλλου και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως τις μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οπως είπε, η Αγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα να διαδραματίσει η ΕΕ εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς η Ενωση εμφανίζεται αδύναμη να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης.

Επισήμανε ότι «η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και η Αγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί» για να πει ακόμη ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη «ακούγεται σαν παραμύθι».

Λίγες ώρες αφότου έκανε τις προκλητικές δηλώσεις ο κ. Ερντογάν, ο τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού στις συνομιλίες. «Αν λέμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε ούτε καν να τα συζητήσουμε και ότι όλα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, αυτό δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Οι προτάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως απειλή για την άλλη πλευρά και οι λύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε η τελική συμφωνία να βρίσκει σύμφωνους τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Αναστασιάδης: «Οχι απόλυτα ικανοποιητική η πρόοδος»

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των επαφών στην Ελβετία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι «έχει γίνει περαιτέρω πρόοδος, χωρίς να σημαίνει ότι τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι «για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο με την ΕΕ όπου η Τουρκία επεπλάκη για πρώτη φορά σε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής».

Σχετικά με τις κινήσεις του είπε ότι «την 1η Δεκεμβρίου έλαβα μία απόφαση ευθύνης για να επιτύχω δύο στόχους: Να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής και κυρίως της τουρκικής πλευράς σε ό, τι αφορά στο εδαφικό και στα θέματα ασφαλείας». Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη, όπου καταγράφεται σημαντικό κομμάτι επιστροφής εδαφών, καίτοι ο χάρτης δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Ο χάρτης αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης».

Για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ο διάλογος στη Γενεύη αποτελεί «την απαρχή για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να είναι αυτή που προσδοκά ο κυπριακός λαός».

Επισήμανε ακόμη ότι «άρχισε ένας διάλογος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Η δική μας πρόταση είναι εφ’ όλης της ύλης, είτε στην ασφάλεια -εξωτερική και εσωτερική- είτε ακόμη και για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης μετά τη λύση. Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας».

Ερωτηθείς εάν υπήρχε προστριβή με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είπε: «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κουτσομπολιά. Με τον κ. Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το παραπάνω tweet του υπουργείου Εξωτερικών με φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Η θέση αυτή ανήκει στο παρελθόν», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ερντογάν και κατηγορώντας τον τούρκο πρόεδρο για «εμμονή σε μία θέση που διαιωνίζει την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση κατοχής στην Κύπρο». Χαρακτήρισε «εξίσου αντιπαραγωγικές», ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, τις «απολύτως αυθαίρετες και αβάσιμες θέσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο».

Οπως είπε, σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρχει η παρωχημένη λογική εγγυήσεων, κατοχικών στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών.