Ερντογάν και Στόλτενμπεργκ ποζάρουν με φόντο τον Βόσπορο | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας αυξάνουν την ένταση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν δίστασε να κατηγορήσει εκ νέου την Αθήνα για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση, αυτή τη φορά ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ
Protagon Team

Πυρά εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε, για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή.

Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα μας ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και προσέθεσε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρυνθεί η Αθήνα να δεσμευθεί σε διάλογο με την Αγκυρα. Ειδικότερα, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ ανέφερε σχετικά:

«Κατά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκαν οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι αυτή που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο η Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και να οδηγηθεί σε διάλογο».

Επίσης, κατά την ίδια ανακοίνωση, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο. Ως προς το τελευταίο θέμα, ο Ερντογάν επέμεινε ότι «ο ρυθμός και ο χρόνος της διαδικασίας για την επικύρωση του τριμερούς μνημονίου Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας θα καθοριστεί από τα βήματα που θα κάνουν αυτές οι χώρες».

Ο τούρκος πρόεδρος, που την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Αγκυρα τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο χωρών, καθώς τις κατηγορεί ότι προστατεύουν κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ο Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε τα σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι δύο χώρες για να εφαρμόσουν το μνημόνιο και υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ», ανέφερε η Συμμαχία στη δική της ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, ώστε «να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία».

Μέχρι και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, μόνο δύο από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία, δεν είχαν δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη των δύο χωρών.