Καρέ από παλαιότερη, δια ζώσης συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ | EPA/TURKISH PRESIDENCY HANDOUT
Επικαιρότητα

Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Δίκαιες οι ανησυχίες μας για Σουηδία – Φινλανδία

Ο τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ επανέλαβε τους όρους του για να πει «ναι» στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία
Protagon Team

Οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας σχετικά με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ βασίζονται σε λόγους δίκαιους και νόμιμους. Αυτό τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την Παρασκευή, σύμφωνα με το γραφείο του πρώτου.

Κατά την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν εξήγησε στον κορυφαίο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ ότι «και οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ότι έχουν άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ότι είναι έτοιμες να δείξουν αλληλεγγύη στη Συμμαχία».

Νωρίτερα, η Αγκυρα έκανε γνωστό πως δεν έχει λάβει προτάσεις για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από τις τουρκικές Αρχές και την άρση του εμπάργκο όπλων που ισχυρίζεται ότι της έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι. Ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε για το ίδιο θέμα στην El Pais:«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία. Οταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική ούτε και οικονομική συμμαχία. Είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια».

Η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία από τα 30 κράτη-μέλη του, επομένως η Τουρκία μπορεί, πράγματι, να ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

O Στόλτενμπεργκ, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας – την οποία «έφερε» η ρωσική επιθετικότητα – θα προχωρήσει κανονικά. Τον περασμένο μήνα είχε υποστηρίξει πως υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Αγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών: «Οταν υπάρχει διαφορετική άποψη οι σύμμαχοι κάθονται κάτω και βρίσκουν λύσεις».