Όλοι περίμεναν την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας. Είχαν περάσει δύο 24ωρα από την αναγνώριση από τον Τζο Μπάιντεν και τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων και αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε αρκεστεί στο να μιλούν -και να καταδικάζουν- άλλοι εκ μέρους του.
Τελικά ο Ερντογάν «μίλησε», αφιέρωσε 35 λεπτά μετά το Υπουργικό, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, για να σχολιάσει τη στάση του ενοίκου στον Λευκό Οίκο απέναντι στο ζήτημα των Αρμενίων και των διώξεων που υπέστησαν το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τρεις οι γραμμές «άμυνας» του Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στο νεο-οθωμανικό αφήγημα της Τουρκίας:
Πρώτη ότι το 1915 δεν έγινε και τίποτα, ότι τα περί γενοκτονίας των Αρμενών, συστηματικής δηλαδή εξολόθρευσης του αρμένικου πληθυσμού με εκτελέσεις, εκτοπισμούς και πορείες θανάτου, είναι όχι μόνο υπερβολές αλλά και ψέματα! Βέβαια, πριν από επτά χρόνια έλεγε άλλα. Είχε παραδεχτεί πως «το 1915 ο εκτοπισμός είχε δημιουργήσει απάνθρωπα αποτελέσματα». Αλλά τότε, πριν το πραξικόπημα-οπερέτα εναντίον του, ήταν ένας άλλος Ερντογάν. Τώρα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως στην ουσία οι Αρμένιοι ήταν οι εγκληματίες! Ηταν αυτοί που έσφαζαν τους Τούρκους, είπε, κάνοντας λόγο για 150.000 νεκρούς Αρμένιους και όχι 1,5 εκατ. όπως γράφουν τα ιστορικά συγγράμματα.
Δεύτερη γραμμή άμυνας; Ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ομιλούν γιατί και αυτοί εξολόθρευσαν τους Ινδιάνους! «Κοιταχτείτε στον καθρέπτη, υπάρχει η ιστορία των Ινδιάνων», είπε απευθυνόμενος στον Μπάιντεν και στους συν αυτώ. Η διαφορά είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τις ευθύνες τους έναντι των γηγενών της αμερικανικής ηπείρου, η Τουρκία αρνείται ότι διέπραξε καν εγκλήματα έναντι των αλλόθρησκων της Μικράς Ασίας.
Τρίτη γραμμή άμυνας: Η προσωπική σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν. «Εμείς είχαμε διαφορετική σχέση με εσένα Μπάιντεν, είχαμε μια άλλη επαφή, με είχες επισκεφτεί στο σπίτι μου», είπε απευθυνόμενος πάλι στο θυμικό των Τούρκων, περιγράφοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως μπαμπέση που τον είχε δεχτεί στο σπίτι του αλλά τώρα τον πρόδωσε. Παράλληλα πάντως υπενθύμισε το ραντεβού τους τον προσεχή Ιούνιο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως τότε πιστεύει πως θα γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.