Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη | Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ερντογάν ψευδόμενος: Περάσαν 18.000 από τα σύνορα για την Ευρώπη, δεν θα κλείσουμε τις πόρτες

Ο τούρκος πρόεδρος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν βοήθησε την Αγκυρα να αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό - έστω και αν η χώρα του έχει λάβει τεράστια ποσά
Protagon Team

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει μια τάση να γίνεται υπερβολικός, για να «περάσει» αυτό που θέλει στο ακροατήριό του —ιδίως όταν πρέπει να ξεχαστούν τουλάχιστον 33 νεκροί τούρκοι φαντάροι σε μια εκστρατεία στη Συρία που ο τουρκικός λαός δεν καταλαβαίνει. Αλλά ακόμα και έτσι τα όσα είπε το Σάββατο σε κομματικό ακροατήριο ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και απέχουν παρασάγγας από οποιοδήποτε αναφορά για όσα συμβαίνουν στον Εβρο.

Αφού επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία» —λες και αυτοί που εστάλησαν από τον ίδιο στον Εβρο την Παρασκευή έφτασαν κατευθείαν από την Ιντλίμπ μέσα σε λίγες ώρες— επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη «ανοικτά». Επέκρινε δε την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν βοήθησε την Αγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος  – και ας έχει λάβει δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό…

«Λέμε εδώ και καιρό ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τέτοιους αριθμούς προσφύγων. Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε όποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας», είπε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο tούρκος πρόεδρος.

«Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις».

Επιπλέον είπε ότι ζήτησε από τη Ρωσία «να φύγει από τον δρόμο μας» στη Συρία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Παρασκευή με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είπα στον Πούτιν: ‘Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας. Αφήστε μας πρόσωπο με πρόσωπο με το καθεστώς’», δήλωσε και απείλησε ότι οι συριακές δυνάμεις «θα πληρώσουν το τίμημα» των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού, εννοώντας τους αιματηρότατους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ.