«Ολη η αλήθεια» που είχε υποσχεθεί προ ημερών ο τούρκος πρόεδρος για την άγρια δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη δεν διαφέρει τελικά και τόσο πολύ από την εικόνα που έχουν δώσει τα μέσα ενημέρωσης.
Σε ομιλία του την Τρίτη ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν από ημέρες σχεδιάσει την εξόντωση του αντιφρονούντα, αλλά έβγαλε από το κάδρο των ευθυνών τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν περιορίστηκε να θέσει πολλά ερωτήματα, που για την ώρα παραμένουν μετέωρα:
«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα; Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», είπε.
Εδωσε ακόμη λεπτομέρειες για τον τρόπο δράστη των εκτελεστών του Κασόγκι, λέγοντας ότι χρησιμοποίησαν και έναν σωσία για παραπλάνηση.
Το πτώμα του κατακρεουργημένου δημοσιογράφου δεν έχει βρεθεί ακόμη (παρά κάποιες φήμες ότι εντοπίστηκε), ένα κρίσιμο σημείο της υπόθεσης που επίσης ζητά απάντηση, κατά τον τούρκο πρόεδρο. Αποκάλυψε ακόμη ότι μια ομάδα από τρεις Σαουδάραβες ερεύνησε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα πριν από την δολοφονία – πιθανόν σε αναζήτηση ενός καλό σημείου για να εξαφανίσουν τα ίχνη του Κασόγκι.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε ακόμη το Ριάντ να αποκαλύψει ποιοι ήταν αυτοί, ανεξάρτητα από το αξίωμα και την ιεραρχική βαθμίδα στην οποία βρίσκονται, που σχεδίασαν τη δολοφονία.
Ζήτησε δε οι 18 ύποπτοι να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη. «Η δολοφονία του Κασόγκι είναι ειδεχθής, αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί. Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει», εξήγησε.
«Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό», υποσχέθηκε ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει όμως ότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Σαουδική Αραβία, όπως και ότι δεν έχει λόγους να αμφισβητεί την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν.
«Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Με δεδομένο αυτό, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία», εξήγησε.
Ενδιαφέρον είναι όμως ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, στον οποίο παραπέμπουν οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο ως εντολέα της δολοφονίας.