Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης στη συνάντηση που θα γίνει, την Τρίτη, ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον ρώσο ομόλογό του. Οπως σχολιάζουν, η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία θα συντελεστεί, ενώ η Αγκυρα έχει ξεμείνει από συμμάχους και δέχεται σφοδρή κριτική από Ευρώπη και ΗΠΑ.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι Βρυξέλλες μιλούν για απομάκρυνση της Αγκυρας από το κράτος δικαίου, πιέζοντάς την για επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών και οι ΗΠΑ τη στηλιτεύουν για το Συριακό, Τουρκία και Ρωσία συσφίγγουν τις σχέσεις τους.
Οι δύο ηγέτες θα τελέσουν τα εγκαίνια του εργοταξίου της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού. Στη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί.
Πούτιν και Ερντογάν έχουν, από τον Δεκέμβριο, εντατικοποιήσει τις επαφές τους. Από τότε που οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Η συνεργασία των δύο χωρών έχει επεκταθεί και στο κομμάτι του φυσικού αεριου αφού υπό κατασκευή βρίσκεται ο ρωσοτουρκικός αγωγός Turkstream.
Το Συριακό και ο Σκριπάλ
To τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία ανακοίνωσε ο Πούτιν, στο τέλος Νοεμβρίου, κατά την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, στο Σότσι, όπου επί τάπητος τέθηκε το θέμα τήρησης των ειρηνευτικών διαδικασιών.
Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας κατέληξαν σε κοινό άξονα: Στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στη Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας.
Στην πόλη Αφρίν, ωστόσο, η Τουρκία έχει αναπτύξει επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, ενώ η Μόσχα στηρίζει τις ειρηνευτικές διαδικασίες με σκοπό την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών της ISIS. Σύμφωνα με το RT, το συριακό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών.
Για την επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών, η Αγκυρα έχει επικριθεί έντονα από την Ουάσιγκτον. Η απάντηση της Αγκυρας στις επικρίσεις: «Να μας σέβεστε».
Η κυβέρνηση Ερντογάν στρέφεται αυτήν την περίοδο κατά της ΕΕ τόσο για τους κούρδους αντάρτες όσο και για το θέμα της κάλυψης, όπως ισχυρίζεται, σε πρόσωπα που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Στο κάδρο και η Ελλάδα, καθώς ο τούρκος πρόεδρος την κατηγορεί, με το βλέμμα στους οκτώ αξιωματικούς, ότι προστατεύει εκείνους που «προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν».
Η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν έχει σημασία και για έναν ακόμη λόγο: συντελείται έπειτα από την απέλαση εκατοντάδων ρώσων διπλωματών από ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ είχε προηγηθεί η υπόθεση δηλητηρίασης του πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Η Τουρκία, ωστόσο, κινούμενη αντίθετα στο ρεύμα, δήλωσε ότι δεν θα εκδιώξει ρώσους διπλωμάτες.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, πάντως, και λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Τσίπρα και Πούτιν. Από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου επί τάπητος τέθηκε το θέμα επιστροφής των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συγχαρητήριά στον ρώσο πρόεδρο για την επανεκλογή του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας.