Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τη Δευτέρα τον λίβυο «μεταβατικό» πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά με κόκκινα χαλιά, γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη αποκλείεται να του χαλάσει το κέφι – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Στο τέλος δήλωσε κιόλας ότι Τουρκία και Λιβύη «παραμένουν δεσμευμένες» στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019 (το είχαν συνυπογράψει ο Ερντογάν και ο τότε «αναγνωρισμένος» πρωθυπουργός της Τρίπολης Φαγιέζ αλ-Σαράζ).
Ο φιλότουρκος Ντμπεϊμπά ταξίδεψε στην Αγκυρα επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας υπουργών για διήμερη επίσκεψη. Και αυτός δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι το μνημόνιο «βασίζεται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», αν και την περασμένη εβδομάδα είπε στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ως γνωστόν, η Ελλάς καταγγέλλει ως παράνομο το σύμφωνο (που δεν έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή της Λιβύης), το οποίο δεν λαμβάνει υπόψιν του την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
Λέγοντας ότι «στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε αμοιβαίως την επιθυμία μας να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας ως δύο φίλοι και αδελφοί», ο Ερντογάν διάνθισε τον λόγο του με θρησκευτικές αναφορές, του τύπου «η επίσκεψη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα οδηγήσει σε καλοτυχία» ή «έχουμε τα μισοφέγγαρά μας για εκατοντάδες χρόνια», και με άλλες που είχαν ιστορική στόχευση, όπως «έχουμε καταπληκτικούς δεσμούς για ατελείωτα χρόνια», κ.λπ. Ηταν η δεύτερη φορά που ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Ντμπεϊμπά τους τελευταίους μήνες, αφ’ ότου ο δεύτερος ανέλαβε τη «μεταβατική» μέχρι τις εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου πρωθυπουργία της Λιβύης.
Ετσι, το πώς θα φθάσει η Λιβύη ομαλώς στις προγραμματισμένες εκλογές είναι το μείζον ζήτημα, αφού η διάσταση απόψεων των «μεταβατικών» της Τρίπολης με το πολιτικό προσωπικό της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, για μείζονα θέματα -και για το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο- είναι δεδομένη.
- Τουρκία και Λιβύη «είμαστε ενωμένοι από τη μοίρα» είπε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντμπεϊμπά, για να αιτιολογήσει και την άμεση αποστολή 150.000 δόσεων αντικορονοϊκού εμβολίου στην Τρίπολη από την Αγκυρα. Κάτι που ήδη έχουν κάνει οι Ιταλοί, όπως μετέδωσε το ANSA, αφού και αυτών διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα εκεί στον τομέα του πετρελαίου.
Στενή συνεργασία
Νωρίτερα, Ντμπεϊμπά και Ερντογάν, προήδρευσαν του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ενώ πριν από τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα σε υπουργούς. Στην Αγκυρα πήγαν περισσότεροι από 10 λίβυοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι των Εξωτερικών, της Οικονομίας και του Εμπορίου.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας κατά την οποία αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Στο ίδιο πλαίσιο, όπως σημειώνει η Hurriyet, κινήθηκε η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Τουρκία και της Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς από τη Λιβύη, με τον πρώτο να τονίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «αδελφή Λιβύη» σε αυτή την ιστορική διαδικασία που περιλαμβάνει τις εκλογές στο τέλος του έτους.