Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ηγέτες που επανεξελέγησαν πρόσφατα, μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να κάνουν βήματα «προς τη θετική κατεύθυνση».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου έλαβε χώρα και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη, ο Ερντογάν σημείωσε, επίσης, ότι έθεσε θέμα Δυτικής Θράκης και μουφτήδων στον έλληνα Πρωθυπουργό. Πρόκειται για «θέματα που θα θέλαμε να ξεπεράσουμε» σημείωσε.
«Aγαπητοί φίλοι. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Επιπλέον, είναι γνωστό το ιστορικό μας παρελθόν. Δεν θέλουμε να πάει έτσι αυτή η διαδικασία. Ο Μητσοτάκης πέρασε νικηφόρα δύο εκλογές. Και εμείς περάσαμε από δύο εκλογές. Ως ηγέτες που κέρδισαν δύο εκλογές, θέλουμε να κάνουμε τα βήματά μας προς μια θετική κατεύθυνση. Τα σημαντικότερα θέματα που ρώτησα ιδιαίτερα ήταν τα θέματα που αφορούσαν τη Δυτική Θράκη. Θα θέλαμε να τα ξεπεράσουμε. Θα θέλαμε να ξεπεράσουμε το θέμα των μουφτήδων» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέλλον, έπειτα από προκαταρκτικές προετοιμασίες που θα γίνουν σε επίπεδο πρεσβευτών και υπουργών Εξωτερικών.
«Οι πρεσβευτές μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες με αμοιβαίες συναντήσεις για αυτό το θέμα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν τις προετοιμασίες, μετά εμείς ως ηγέτες θα έρθουμε μαζί και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ερωτηθείς για τις προοπτικές αναβίωσης του ευρωτουρκικού διαλόγου, ο Ερντογάν έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Αναμένουμε να γίνουν θετικά βήματα προς την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή προσδοκούμε να πάρουμε την απάντηση από την πλευρά της ΕΕ. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τους ηγέτες όλων των κρατών-μελών της ΕΕ με τους οποίους είχα συναντήσεις στο Βίλνιους. Είπαμε ότι θέλουμε να κάνουν θετικά βήματα προς την Τουρκία, η οποία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα, από την πλευρά της, μιλάει επίσης για «στροφή» της Αγκυρας, και βήματα στη «θετική κατεύθυνση» σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οπως τόνισε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και αυτή τη φορά οι συζητήσεις να φθάσουν στον πυρήνα της διμερούς διαφοράς για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Πολιτική αντιπαράθεση
Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Θράκη προκάλεσαν την αντίδρσαη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση.
«Σήμερα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι “το βασικότερο θέμα που έθεσε” στον έλληνα Πρωθυπουργό ήταν “τα ζητήματα της δυτικής Θράκης” προαναγγέλλοντας και σχετικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν έλληνες πολίτες. Ειδικά, αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον τούρκο πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα».
«Αναμένουμε ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, για το θέμα της Θράκης και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε ‘υποχωρήσεις’ σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», κατέληξε η Κουμουνδούρου.
«Στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα. Μεταξύ αυτών, ο έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο», διευκρίνισαν το απόγευμα τις Παρασκευής αρμόδιες διπλωματικές πηγές.
Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, υπογράμμισαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας».
«Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια», τόνισαν οι ίδιες πηγές.