Στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του κατά την έξοδό του από την προεσευχή της Παρασκευής. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η ανακοίνωση του έλληνα Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες πως η συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο έχει «κλειδώσει» για τις 13 Μαΐου.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο τετ α τετ ο Ερντογάν είπε πως «η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης» καθώς και ότι «αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Θα έχουμε συνομιλίες για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση», προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως στις δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν της επιβεβαίωσης της ημερομηνίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντίδραση της Αγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για «παντελώς αδικαιολόγητη» στάση.
«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μου προκαλεί και εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα», τόνισε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference».
Οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του φόρουμ, προκάλεσαν «προειδοποιήσεις» από την τουρκική πλευρά για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους»
Με αφορμή τα παραπάνω ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη παρατήρηση: «Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αναμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Οι θέσεις αυτές παραμένουν θέσεις οι οποίες είναι βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας».
Από την άλλη αυτό «δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε», προσέθεσε.