Επικαιρότητα

Ερντογάν για EastMed: «Οι ΗΠΑ έκαναν πίσω γιατί δεν είδαν κέρδος» – Τι λέει η Ουάσινγκτον

Η Τουρκία, δια του προέδρου της, επιθυμεί το φυσικό αέριο να περάσει από το έδαφός της, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν εξηγήσεις για την ενεργειακή διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο
Protagon Team

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον EastMed «αφού έκαναν οικονομικές αναλύσεις και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος» δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμη πως αν πρόκειται να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ. «Εχουμε συνομιλίες με τον ισραηλινό πρόεδρο [Ισαάκ] Χέρτσογκ. Μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Αγκυρα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο την «σταδιακή προσέγγιση» με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις της με το Ισραήλ ήταν τεταμένες από το 2010, μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018, μετά τον θάνατο Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Τι λέει για τον αγωγό η Ουάσινγκτον

Οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε ο σύμβουλος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμος Χόκσταϊν.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι τα θέματα που υπάρχουν με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξαρτήτως από το είδος της ενέργειας που θα διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο. «Οποιαδήποτε θέματα περιφερειακών εντάσεων από το φυσικό αέριο θα είναι πιθανώς εκεί για την ηλεκτρική ενέργεια και γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι υποστηρίζουμε συνεχώς ενεργειακές υποδομές στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Ευρώπη και αυτό δεν κλονίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Χόκσταϊν εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη μεγάλη εικόνα που είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία θεωρείται ότι είναι οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει η συζήτηση για νέες μορφές ενέργειας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου για την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα προωθήσουν την περαιτέρω ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό ανεξαρτήτως από τις αντιδράσεις που ενδέχεται να προβάλλει η Τουρκία.

Όπως επισήμανε, «η Τουρκία μπορεί να αντιταχθεί σε άλλα έργα [ενεργειακής διασύνδεσης] που θα υποστηρίξουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, περιμένω ότι τα πράγματα στην περιοχή, που δεν πήγαιναν ομαλά μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν και τόσο ομαλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξουμε αυτό που είναι σωστό. Δεν πήραμε αυτήν την απόφαση λόγω των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό είναι ένα γεγονός. Υποψιάζομαι ότι καθώς προχωράμε σε κάποια άλλα έργα θα έχουν κι αυτοί [η Τουρκία] κάποιες ενστάσεις και θα δημιουργήσουν κάποιες εντάσεις».

Αναφορικά με την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης από τον αγωγό EastMed, ο κ. Χόκσταϊν διευκρίνισε ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επανεξέτασης των έργων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων στην οποία προχωρούν οι ΗΠΑ διεθνώς.

«Δεν πρόκειται για αναθεώρηση της πολιτικής μας αποκλειστικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανεξετάζουμε την οικονομική και διπλωματική μας στήριξη σε υποδομές ορυκτών σε όλον τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υιοθετήσει την ίδια ακριβώς προσέγγιση για μικρότερους αγωγούς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη.