Το ρίγος που τη διαπέρασε ακούγοντας τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου να τραγουδιέται από τους συμμετέχοντες του συλλαλητηρίου της Αθήνας για τη Μακεδονία, περιγράφει η κόρη του μεγάλου ποιητή, Ερη, σε μία αιχμηρή ανάρτησή της στο Facebook για τους διοργανωτές της λαοσύναξης. Αποτέλεσμα: διχασμός στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντάξιος του «μακεδονικού πολέμου» που μαίνεται εσχάτως ανά την Επικράτεια.
«Μαθαίνω πως στο συλλαλητήριο ακούστηκε η Ρωμιοσύνη: ‘Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας’. Βέβαια ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια…», ήταν το σχόλιό της για τη χρήση του μελοποιημένου, από τον Μίκη Θεοδωράκη, ποιήματος του πατέρα της στη συγκέντρωση της Κυριακής.
«Εκτός και αν -παρατήρησε- η χρήση από πλευράς διοργανωτών είναι μια συμβολική χειρονομία συμφιλίωσης με τη γείτονα χώρα. Επί μακεδονικού εδάφους όλοι μαζί, το χώμα της Μακεδονίας είναι δικό τους και δικό μας! Οπότε, πάσο».
Η ανάρτηση της Ερης Ρίτσου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με κάποιους να την επαινούν για τη θέση που πήρε και άλλους να την κατηγορούν ότι επιτίθεται σε όσους αποφάσισαν να πάνε στην πλατεία Συντάγματος και εμμέσως στον μουσικοσυνθέτη που με την παρουσία του ως κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, έδωσε το δικαίωμα στους διοργανωτές να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τους χιλιοτραγουδισμένους στίχους του Γιάννη Ρίτσου.
Λίγο αργότερα, η Ερη Ρίτσου επανήλθε με νέα ανάρτηση για τη «Ρωμιοσύνη» και τη χρήση της από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου.
«Είτε φασίστες την τραγουδήσουν, είτε πατριδολάγνοι, είτε πατριδοκάπηλοι, είτε δωσίλογοι, είτε άσχετοι, είτε ανύποπτοι, η Ρωμιοσύνη είναι το ποίημα που είναι, γράφτηκε για το λόγο που γράφτηκε και αυτό ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ», διεμήνυσε προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, με ορισμένους να την κατηγορούν ότι «τσουβαλιάζει» επικίνδυνα τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο και άλλους να χαρακτηρίζουν τη «βροχή» σχολίων κάτω από την ανάρτησή της ως «άναρθρες εθνικιστικές κραυγές».
Τα περίφημα ηλεκτρονικά ελληνόμετρα είχαν πάρει φωτιά και κάποιοι φίλοι της, της ζήτησαν να «καθαρίσει» τον τοίχο της από τα οργισμένα -και σε ορισμένες περιπτώσεις εμετικά- σχόλια με αφορμή την επισήμανσή της για τη σημασία και την ιστορικότητα του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου. Εκείνη όμως το αρνήθηκε ευγενικά γιατί όπως είπε, άλλο είναι να μιλάς για ούγκανους και άλλο να έρχεσαι σε επαφή με τα πονήματά τους!