Τηλεργαζόμενος -και με καθημερινή, «σπιτική» περιβολή- ακόμη και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ | EPA/FRANK VAN BEEK / POOL
Επικαιρότητα

Εργασία από το σπίτι; Κάν’ το όπως οι Ολλανδοί!

Η αναγκαστική μεταροπή της κατοικίας σε γραφείο εν μέσω πανδημίας βρήκε μία χώρα καλύτερα προετοιμασμένη από άλλες - και δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές υποδομές που βοήθησαν σε αυτό
Protagon Team

Αν για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό ήταν ένας πονοκέφαλος, η αναγκαστική εργασία από το σπίτι μπορούσε τουλάχιστον να περιορίσει αυτό το άγχος. Εκεί όμως άρχιζε ένας διαφορετικός πονοκέφαλος: πώς «στήνουμε» το γραφείο από το σπίτι ώστε να δουλεύουμε με την ίδια άνεση από το κανονικό γραφείο; Και όλα αυτά μέσα σε ελάχιστες ημέρες με την προοπτική να μετακομίσουμε στο σπίτι για μήνες ή ακόμη και για πάντα.

Ο κορονοϊός δημιούργησε για εκατομμύρια ανθρώπους μια νέα κανονικότητα, αυτή της εργασίας από το σπίτι. Όσοι ζούσαν και εργάζονταν σε χώρες με ευελιξία σε αυτό το μοντέλο αμέσως μπόρεσαν να προσαρμοστούν μαζικά. Οπως οι Ολλανδοί.

Σε σχέση με άλλες χώρες, οι Ολλανδοί εργάζονταν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από την κατοικία τους, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC. Προ κορονοϊού ακόμη, το 14,1% εργαζόταν συνήθως από το σπίτι του, ενώ σε ΗΠΑ και Βρετανία το ποσοστό δεν ήταν ούτε 5%.

Η χώρα έχει το σωστό μείγμα τεχνολογικών λύσεων, κουλτούρας και προσέγγισης για να κάνει την εξ αποστάσεως εργασία κανονικότητα. Όταν το 98% των νοικοκυριών έχει σύνδεση υψηλής ταχύτητας με το Διαδίκτυο, ένα μεγάλο βήμα προς την αυτόνομη εργασία από το σπίτι έχει ήδη γίνει. Και πέρα από αυτό, λένε Ολλανδοί στο BBC, κρίνονται από τους εργοδότες για την ποιότητα της δουλειάς και όχι για το ότι κάθονται σε ένα γραφείο με τις ώρες.

Είναι όμως και ζήτημα κουλτούρας: «Η δημοκρατία και η συμμετοχή είναι βαθιά ριζωμένες στην ολλανδική εργασιακή κουλτούρα, οπότε οι προϊστάμενοι εμπιστεύονται τους εργαζομένους τους περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», εξηγεί η Αουκε Νάουτα, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Λάιντεν.

Πέρα από το σπίτι, υπάρχουν και άλλοι δημόσιοι χώροι που δίνουν τη δυνατότητα για εργασία, όπως οι βιβλιοθήκες που έχουν μεταμορφωθεί σε χώρους εργασίας. Το ίδιο και τα άπειρα μικρά καφέ. Πλεονέκτημα για τους Ολλανδούς είναι και ότι πολλοί αυτοαπασχολούμενοι (από τους 1,1 εκατ. στη χώρα) δεν δυσκολεύτηκαν να εργαστούν μακριά από τα γραφεία τους.

Η πανδημία και η εργασία από το σπίτι έκανε πολλές μεγάλες εταιρείες να επανεξετάσουν την ανάγκη για πολυδάπανα γραφεία. Ακόμη και αν περάσει ο κίνδυνος του ιού, το Twitter εκτιμά πως ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων του θα τηλεργάζεται.

Ισως πρέπει και ολόκληρες χώρες να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται εκατομμύρια πολίτες τους. Δεν είναι εύκολο: αλλού δεν επαρκούν οι υποδομές, αλλού οι εργαζόμενοι δεν έχουν συνηθίσει να λείπουν από τον χώρο του γραφείου, αλλού δεν είναι εφικτό. Ωστόσο το παράδειγμα της Ολλανδίας δείχνει ότι αυτό δεν είναι ακατόρθωτο.