Την ανάγκη για ουσιαστικότερη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας αναδεικνύει η έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνου της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, και του Θεόδωρου Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Scandinavian Journal of Public Health, και σε δεδομένα που αναλύθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Μάιο του 2021, οι ειδικοί κατέληξαν σε δύο βασικά συμπεράσματα.
Το πρώτο είναι ότι «όσο μεγαλώνει ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα, τόσο αυξάνεται και η θνητότητα», εξηγεί στο Protagon ο κ. Λύτρας, o οποίος υλοποίησε την έρευνα.
Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, όταν οι κλίνες ΜΕΘ ξεπεράσουν το όριο των 400-499 διασωληνωμένων, η θνητότητα αυξάνεται κατά 25%. Οι ερευνητές σημειώνουν στο κείμενό τους πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίτιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι από Covid», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης στην Υγεία, πέρα από το μίνιμουμ, ώστε να αντεπεξέρχεται στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω πανδημίας.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα σημείωσε ο κ. Λύτρας στο Twitter, «από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 (95%CI: 1.053-1.947) θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονταν, πρώτον, με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (λιγότερους από 200 διασωληνωμένους), δεύτερον, σε νοσοκομεία της Αττικής, και τρίτον, εντός ΜΕΘ».
Αυτό θα μπορούσε να έχει αρκετές εξηγήσεις, όπως για παράδειγμα ότι το προσωπικό στις ΜΕΘ δεν επαρκεί ή ότι υπάρχουν άτομα που δεν είναι αρκετά εξειδικευμένα για να διαχειριστούν ασθενείς σε τέτοιες κλίνες.
Το δεύτερο συμπέρασμα δείχνει ότι η θνητότητα αυξάνεται επίσης στους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Επιπλέον, στη μελέτη μας γίνεται ξεκάθαρο ότι τα νοσοκομεία εντός Αττικής έχουν χαμηλότερη θνητότητα και πως όταν κάποιος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο εκτός Αττικής, η θνητότητα αυξάνεται», συμπληρώνει ο κ. Λύτρας.
Συγκεκριμένα, η θνητότητα στη Θεσσαλονίκη ήταν αυξημένη κατά 35%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά 40% σε σχέση με την Αττική.
Τα σενάρια για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να δημιουργούν αυτή την επιδημιολογική εικόνα είναι πολλά. «Ωστόσο, για να μάθουμε ακριβώς το γιατί, θα πρέπει να αποτελέσει θέμα περαιτέρω έρευνας. Εγώ απλώς παρουσιάζω τα δεδομένα που έχω από τη μελέτη που έκανα», καταλήγει ο ίδιος.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.
«Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», σχολιάζει ο καθηγητής Λύτρας στο Twitter.
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με λοίμωξη Covid-19, επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών ακόμη και χωρίς υπέρβαση χωρητικότητας, καθώς και από περιφερειακές ανισότητες. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικότερη ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης», καταλήγει η έρευνα.