Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, κατέληξε μία νέα έρευνα λιβανέζου κινηματογραφιστή.
Η εταιρεία που μετέφερε το τεράστιο φορτίο νιτρικού αμμωνίου και το αποθήκευσε σε κτίριο του λιμανιού, συνδέεται με τρεις γνωστούς επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Οι αποκαλύψεις για την εταιρεία με την ονομασία Savaro Limited, που φέρει ως έδρα το Λονδίνο, εντείνει τις υποψίες των αρχών ότι το συγκεκριμένο φορτίο δεν είχε προορισμό τη Μοζαμβίκη, όπως ανέφεραν στα έγγραφα, αλλά η ίδια η Βηρυτός.
Ενδεχομένως μάλιστα, το θανατηφόρο φορτίο των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου ήταν μέρος της προσπάθειας της συριακής κυβέρνησης να κατασκευάσει όπλα.
Η έρευνα του Φιράς Χατούμ, προβλήθηκε αυτή την εβδομάδα στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Jadeed του Λιβάνου, εντόπισε διασυνδέσεις ανάμεσα στην εταιρεία και τρεις επιχειρηματίες που ήταν στο πλευρό του Ασαντ στο ξεκίνημα του εμφύλιου στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για τους Τζορτζ Χασουανί, Μουνταλάλ Κουρί και τον αδελφό του Ιμάντ, οι οποίοι είναι ρώσοι και σύροι πολίτες και έχουν όλοι υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την στήριξή τους στον Ασαντ στη διάρκεια του πολέμου.
Αλλες εταιρείες που σχετίζονται με τους τρεις άντρες, όπως και η Savaro, έχουν κοινή έδρα στο Λονδίνο. Η Savaro αγόρασε το φορτίο του νιτρικού αμμωνίου το 2013. Ο επίσημος προορισμός ήταν η Μοζαμβίκη, αλλά το πλοίο «Rhosus» άλλαξε πορεία και ξεφόρτωσε στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου είχε αποθηκευτεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μέχρι την καταστροφική του έκρηξη, τον περασμένο Αύγουστο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 600 και καταστράφηκαν εκατοντάδες κτίρια σε μία μεγάλη έκταση.
Ο Μουνταλάλ Κουρί έχει κατηγορηθεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι επιχείρησε να αγοράσει νιτρικό αμμώνιο μήνες πριν το ρωσικό πλοίο έφτασε στη Βηρυτό με το φορτίο από τη Γεωργία.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι το φορτίο ήταν μέρος μιας καλά οργανωμένης λαθραίας επιχείρησης από τους Σύρους.
Ο Χασουανί είχε υποστεί κυρώσεις το 2015 από τις ΗΠΑ επειδή αγόρασε πετρέλαιο από τον ISIS για λογαριασμό της συριακής κυβέρνησης.
Μέχρι τώρα, κατά τις έρευνες των δικαστικών αρχών του Λιβάνου για την έκρηξη, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, τριών πρώην υπουργών και 30 αξιωματούχων.
Οι αποκαλύψεις ότι η Ρωσία και η Συρία συνδέονται με την έκρηξη έχει προκαλέσει μεν οργή στον Λίβανο, αλλά όχι έκπληξη. Λόγω της διαφθοράς στη χώρα, υπάρχουν ανησυχίες για την εξέλιξη των ερευνών και το αν τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, καθώς για να διευκολυνθεί το λαθρεμπόριο και η διακίνηση μέσω της χώρας, εμπλέκονταν και πολλοί λιβανέζοι αξιωματούχοι.
Το πολύπλοκο παγκόσμιο σύστημα της διακίνησης φορτίων μέσω της ναυσιπλοϊας και οι σκοτεινές γωνίες του δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις έρευνες.
Αυτή την εβδομάδα, η Interpol εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τρία άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση: τον Ρώσο Ιγκόρ Γκρετσούσκιν, φερόμενο ως ιδιοκτήτη του «Rhosus», έναν άλλο Ρώσο, τον Μπόρις Προκόσεφ, που ήταν καπετάνιος του πλοίου και τον Πορτογάλο Χόρχε Μορέιρα, που φέρεται πως αγόρασε το φορτίο από εργοστάσιο στη Γεωργία.