Οι Ελληνες «χαλαρώσαμε», ίσως περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, αναφορικά με την πανδημία και την τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό, καθώς ένας στους τρεις πλέον δεν ανησυχεί λίγο ή καθόλου.
Τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά σε όλους, η εφαρμογή τους όμως δεν τηρείται, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο, όπως καταγράφεται σε νέα έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Alco.
«Είναι προφανές ότι ο περιορισμός της ανησυχίας έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.
Η μεγάλη πλειονότητα εκτιμά ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορονοϊό είναι αυτά που πρέπει, το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα από όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε.
Η αντίληψη της κοινωνίας για τους γιατρούς, αλλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά μετά το πανδημικό κύμα και πολύ περισσότερο σε σχέση με πριν από εννέα μήνες.
Κάτι που σημαίνει ότι οι γιατροί στην Ελλάδα απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από γιατρούς του εξωτερικού και μία αμφιβολία πολλών ετών διαλύθηκε σε τρεις μήνες που δοκιμάστηκαν οι επαγγελματίες υγείας σε «σκληρές» συνθήκες.
Σε αντίθεση με την ενισχυμένη εικόνα τους απέναντι στους πολίτες, κάτι που δημιουργεί ικανοποίηση και αίσθημα αναγνώρισης, οι ιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ (το 64% δηλώνει περιορισμένα ραντεβού).
Η αναγνωσιμότητα του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αυξάνεται με αργό ρυθμό (ξεπέρασε οριακά το 50%), όπως και η αντίληψη για θετική επίδραση του στις παρεχόμενες υπηρεσίες ενισχύθηκε.
Η στάση του ιατρικού κόσμου
Η μεγάλη πλειονότητα των ιατρών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που έλαβε το κράτος (83%), αλλά και με τον ρυθμό άρσης τους (72%).
Καθολική εμφανίζεται να είναι στον ιδιωτικό τομέα η τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας (98%), σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, όπου ένα 12% δηλώνει ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν, ενώ το 21% των ιατρών αναφέρει ελλείψεις σε μέσα προφύλαξης.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία βγαίνει περισσότερο δυνατή και συσπειρωμένη από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι πολίτες αντελήφθησαν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η πολιτεία και ο ιατρικός κόσμος, ο οποίος με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναδείχθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών και αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση. Ωστόσο, η σημαντική απώλεια των εισοδημάτων τους απειλεί τη βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα κάτι το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη της η πολιτεία. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι ο αόρατος εχθρός εξακολουθεί να μας απειλεί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τα μέτρα προφύλαξης».
Από την πλευρά του ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ALCO, εξηγεί ότι «η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων ετών, όπως την αποτυπώνει η έρευνα της ALCO για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Με αφετηρία την ευρύτατη αποδοχή των σχετικών με την πανδημία μέτρων, τόσο το σύνολο της κοινωνίας, όσο ειδικότερα οι ιατροί, εκτιμούν ότι η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης είναι μέχρι σήμερα επιτυχής. Η εκτίμηση αυτή έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη βελτίωση της αντίληψης για το σύστημα Δημόσιας Υγείας, αλλά και έχει αναδείξει με θεαματικό τρόπο τις ικανότητες και την αξία των ελλήνων ιατρών».