Ελεγχόμενη καλλιέργεια κάνναβης μέσα σε θερμοκήπιο στην Πορτογαλία | Reuters
Επικαιρότητα

Eρευνα: Η απαγόρευση της κάνναβης δεν είχε αποτέλεσμα σε καμία χώρα

Πουθενά στον κόσμο οι πολιτικές απαγόρευσης της κάνναβης δεν έχουν «πιάσει». Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος της αποποινικοποίησης, ακόμη και σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, όπου το 80% του πληθυσμού έχει κάνει «τσιγαριλίκι»
Protagon Team

Με μία μεγάλη επιστημονική και οικονομική έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, το ίδρυμα της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Ελεν Κλαρκ, προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης.

Η έκθεση επιχειρηματολογεί υπέρ της νομιμοποίησης του ναρκωτικού και παραθέτει προτάσεις για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Οι Νεοζηλανδοί θα έχουν την ευκαιρία να κατέβουν σε περίπου ένα χρόνο σε δημοψήφισμα και να αποφασίσουν αν επιθυμούν ή όχι αυτή την ιστορική αλλαγή.

Το «ναι» σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο, «αντί να ποινικοποιηθεί ένα ναρκωτικό, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και είναι λιγότερο προβληματικό από το αλκοόλ», αναφέρει ο Guardian.

Σε καμία χώρα οι απαγορευτικές πολιτικές κατά των ναρκωτικών δεν έχουν επιτύχει. Η Νέα Ζηλανδία βέβαια δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στο νόμο περί δράσης για την κατάχρηση ναρκωτικών του 1975, η χώρα είχε κατατάξει την κάνναβη στις παράνομες ουσίες. Ακόμη και η κατοχή μίας πολύ μικρής ποσότητας, τιμωρείται με πρόστιμο, ενώ ποινές φυλάκισης προβλέπονται για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Οπως όλα δείχνουν, αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, που θα προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Η γειτονική Αυστραλία πάντως, μόλις πριν από λίγο καιρό προέβη στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και μόνο σκοπούς.

Επιστημονικές έρευνες

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet το 2010, η κάνναβη είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες μεγάλες και σοβαρές έρευνες, που έχουν αποδείξει ακριβώς το αντίθετο…

Δεν αποτελούν λοιπόν έκπληξη οι αλλαγές στις πολιτικές που συμβαίνουν με ταχύτητα ρυθμό σε πολλές χώρες του κόσμου, αφού εν τέλη συγκρίνεται με κάτι που κυκλοφορεί ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο και πωλείται παντού ελεύθερα και δίχως ιδιαίτερο έλεγχο.

Ηδη, ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση της όχι μόνο για ιατρική, αλλά και για ψυχαγωγική χρήση.