Ενα απίστευτο σκορ στο Μπέρμιχγαμ: Αστον Βίλα - Λίβερπουλ 7-2 | Pool via REUTERS/Peter Powell
Επικαιρότητα

Επτάρα για τη Λίβερπουλ, εξάρα για τη Γιουνάιτεντ – τι συμβαίνει στην Πρέμιερ Λιγκ;

Μετά την «πεντάρα» της Σίτι από τη Λέστερ η Λίβερπουλ δέχτηκε επτά (!) γκολ από την Αστον Βίλα και η Γιουνάιτεντ έξι από την Τότεναμ (του πρώην της, Ζοσέ Μουρίνιο). Από την άλλη η Εβερτον, που πέρυσι τερμάτισε στη 12η θέση, είναι πρώτη και αήττητη. Να, γιατί ο κόσμος αγαπά το αγγλικό πρωτάθλημα
Sportscaster

Το σκορ στην άκρη της τηλεοπτικής οθόνης (Αστον Βίλα – Λίβερπουλ 7-2) φαινόταν απίστευτο, ακόμη και για ‘κείνους που είχαν παρακολουθήσει το παιχνίδι στο «Βίλα Παρκ». Οσοι αναζήτησαν το αποτέλεσμα αργότερα, θα πίστεψαν πως κάποιο λάθος είχε γίνει. Κι όμως, η ομάδα που την περασμένη σεζόν τερμάτισε 17η και γλίτωσε «στον πόντο» τον υποβιβασμό, σκόραρε επτά γκολ σε βάρος της καλύτερης έκδοσης των «Reds» εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για την πιο εκκωφαντική συντριβή πρωταθλήτριας Αγγλίας εν ενεργεία μετά το 1953 που η Αρσεναλ, θριαμβεύτρια της περιόδου 1952-1953, είχε ηττηθεί από τη Σάντερλαντ με 7-1. Την τελευταία φορά που η Λίβερπουλ είχε δεχτεί επτά τέρματα (7-2 από την Τότεναμ του Τζίμι Γκριβς τον Απρίλιο του 1963), προπονητής της ήταν ο Μπιλ Σάνκλι – και ο Γίργκεν Κλοπ, αγέννητος ακόμη.

Ο γερμανός τεχνικός κοιτούσε από τον πάγκο του ανέκφραστος, ανήμπορος να σταματήσει τον Ολι Ουότκινς (τον πρώτο παίκτη που σημείωσε «χατ-τρικ» εναντίον της Λίβερπουλ εδώ και 10 χρόνια) και την παρέα του. Οταν η πιο εφιαλτική βραδιά της καριέρας του ολοκληρώθηκε, προσπάθησε να εξηγήσει τα ανεξήγητα: «Κάναμε πάρα πολλά και πολύ μεγάλα λάθη. Χάναμε την μπάλα σε περιοχές που δεν έπρεπε, και δεν την προστατεύαμε όπως θα ‘πρεπε. Κάθε χαμένη μπάλα, ήταν μια αντεπίθεση. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να φταίει, εκτός από εμένα και την ομάδα. Ολα όσα δεν πρέπει να κάνεις σε ένα παιχνίδι, τα κάναμε εμείς. Πριν από χρόνια είχα πει οτι θέλαμε να γράψουμε ιστορία. Σήμερα το καταφέραμε, αλλά με λάθος τρόπο».

Ο τερματοφύλακας Αλισον απουσίαζε, με πρόβλημα στον ώμο. Ο Αντριάν, ο οποίος τον αντικατέστησε, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποδείξει οτι ο σύλλογός του έπραξε άριστα που απέκτησε τον Βραζιλιάνο με ποσό – ρεκόρ. Ο ισπανός γκολκίπερ, μόλις στο τέταρτο λεπτό της 21ης του εμφάνισης με τη φανέλα της Λίβερπουλ, υπέπεσε για πέμπτη φορά σε λάθος που «χαρίζει» γκολ σε αντίπαλο. Ο Ουότκινς… του είπε «ευχαριστώ», κι έτσι άρχισαν όλα. Ο Γκόμεζ έκανε τη χειρότερή του εμφάνιση. Ακόμη και ο «βράχος» της άμυνας, Βίρχιλ φαν Ντάικ, ήταν αρνητικός. Το ίδιο και ο Φαμπίνιο με τον Φιρμίνο.

Από την άλλη, οι «Χωριάτες» έκαναν… το παιχνίδι της ζωής τους. Βρήκαν τη Λίβερπουλ σε στιγμή αδυναμίας και τη «μακέλεψαν». Στα αγγλικά γήπεδα καμία ομάδα δεν έχει κόμπλεξ κατωτερότητας, ο μικρός σύλλογος δεν θα διστάσει να ταπεινώσει τον μεγάλο (για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή του), και κανένας διαιτητής δεν θα βρεθεί να προστατεύσει τον ισχυρό από μια ιστορική ήττα. Εκεί, όλοι παίζουν την μπάλα που ξέρουν και μπορούν – κι ό,τι γράψει ο πίνακας.

Παρόμοιο «κάζο» έπαθε λίγο νωρίτερα την Κυριακή και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από τον πρώην της, Ζοσέ Μουρίνιο, στο «Ολντ Τράφορντ». Προηγήθηκε με εκτέλεση πέναλτι του Μπρούνο Φερνάντες μόλις στα 30 δευτερόλεπτα, όμως στο 7′ η Τότεναμ είχε, ήδη, ανατρέψει το σκορ (τρία γκολ σε επτά λεπτά είχαμε να δούμε πάνω από δέκα χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ). Στο 1-1 ο «τσαμπουκάς της Μυκόνου», Χάρι Μαγκουάιρ, ούτε που κατάλαβε τι, ακριβώς, συνέβη. Στο 1-2 απλώς παρακολούθησε τον Κέιν να δίνει την πάσα στον σκόρερ, Σον. Πρωταγωνίστησε, μαζί με τον Μπαϊγί, σε ένα… ρεσιτάλ γκάφας που σπανίως συναντάς σε τέτοιο επίπεδο. Για πρώτη φορά στα χρονικά της στην Πρέμιερ Λιγκ η Γιουνάιτεντ δέχτηκε τέσσερα τέρματα στο πρώτο ημίχρονο.

«Είναι απαίσιο συναίσθημα, η χειρότερη μέρα που είχα, ποτέ, είτε ως προπονητής είτε ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλά είμαι ο επικεφαλής κι έχω την ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη», τόνισε μετά το τελικό 1-6 ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Στην πρεμιέρα της σεζόν είχε ζητήσει από τους οπαδούς υπομονή πέντε αγωνιστικών, υποσχόμενος να παρουσιάσει μια δυνατή και ελκυστική ομάδα, όμως οι «Κόκκινοι Διάβολοι» μπήκαν στη σεζόν, για πρώτη φορά, με δυο διαδοχικές ήττες στο γήπεδό τους. Οι επιδόσεις τους, ιδίως στην άμυνα, είναι θλιβερές.

Στο «Ελαντ Ρόουντ», το απόγευμα του Σαββάτου, η Μάντσεστερ Σίτι «πέταξε» άλλους δυο βαθμούς απέναντι στη νεοφώτιστη Λιντς (1-1), σε ένα από τα ωραιότερα ματς που έχει δει το Νησί. Δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για γκολ, αλλά και δέχτηκε άλλες τόσες. Γεγονός που «φούντωσε», πάλι, τη συζήτηση για την πάγια αδυναμία του Πεπ Γκουαρντιόλα να διορθώσει την κακή ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του, που την περασμένη Κυριακή ήταν το hot topic της αγωνιστικής στην Αγγλία: για πρώτη φορά σε 438 παιχνίδια στο «Ετιχαντ» μια αντίπαλός της (η Λέστερ) της έβαλε πέντε γκολ. Στα τέσσερα χρόνια του στο Μάντσεστερ ο καταλανός τεχνικός έχει ξοδέψει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ και έχει φέρει στη Σίτι τους μισούς από τους πιο ακριβούς αμυντικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Στόουνς, Μεντί, Λαπόρτ, Ουόκερ, Κανσέλο, Ντίας και Μανγκαλά. Αλλά το πρόβλημα, πρόβλημα.

Η Λίβερπουλ, η ακατανίκητη πρωταθλήτρια της περασμένης σεζόν, έχει δεχτεί 11 γκολ σε τέσσερα παιχνίδια (το 1/3 του παθητικού της σε ολόκληρη την περσινή χρονιά). Η Σίτι, ο σύλλογος με το πιο πλούσιο ρόστερ παγκοσμίως, επτά σε τρία. Η Γιουνάιτεντ 11, επίσης σε τρεις αγωνιστικές. Ενώ η Εβερτον (του Αντσελότι, πλέον), που πέρυσι τερμάτισε στη 12η θέση, είναι πρώτη και αήττητη με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς. Να, γιατί ο κόσμος λατρεύει την Πρέμιερ Λιγκ: επειδή εκεί, τίποτα δεν είναι απίθανο να συμβεί.