Πέντε από τους επτά έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στην ετήσια λίστα των 3.000 πιο επιδραστικών επιστημόνων. Από αριστερά Γεράσιμος Φιλιππάτος, Μόσχος Πολυσίου, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Γιώργος Καραγιαννίδης και Κωνσταντίνος Ρακόπουλος | .
Επικαιρότητα

Επτά έλληνες επιστήμονες στα καλύτερα «μυαλά» του κόσμου

Πρόκειται για την ετήσια λίστα του Ιδρύματος – Ποιοι οι είναι οι ερευνητές της χώρας μας που διέπρεψαν και ποια είναι τα κριτήρια
Protagon Team

Με μια ρήση του φυσικού και συγγραφέα Μπράιαν Γκριν, το ίδρυμα Thomson Reuters εξηγεί το σκεπτικό της κλασικής -πλέον- λίστας των πιο επιδραστικών ακαδημαϊκών του κόσμου, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Λέει ο εν λόγω επιστήμονας: «Η επιστήμη είναι ένας τρόπος ζωής και μια προοπτική. Η επιστήμη είναι η διαδικασία από τη σύγχυση στην κατανόηση και αυτό γίνεται με έναν τρόπο ακριβή, έξυπνο και αξιόπιστο».

Τίποτα το διαφορετικό από αυτό δεν προσέφεραν μέσα στο 2015, οι 3.000 ακαδημαϊκοί που συνυπάρχουν σε αυτή την «ακριβή» λίστα των επιστημόνων που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή κατά την προηγούμενη χρονιά. Ανάμεσα σε αυτούς επτά έλληνες ακαδημαϊκοί. Σε αυτούς, πάντως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε κι εκείνους που έχουν ελληνικές ρίζες και διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Οι επτά Ελληνες σε αυτή τη σημαντική χορεία «εκλεκτών» είναι οι: Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και από το 2014 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιακής Ανεπάρκειας, οι Κωνσταντίνος Ρακόπουλος και Δημήτριος Ρακόπουλος, καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και -από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- οι καθηγητές Δήμητρα Δαφερέρα και Μόσχος Πολυσίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δημόπουλος τόνισε: «Είναι ασφαλώς μία πολύ μεγάλη τιμή. Οχι μόνο για μένα, αλλά και για το ίδρυμά μας και φυσικά για τη χώρα μας».

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της διάκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα εννέα εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, κάτι που αποτελεί τη βάση για τη βράβευση ενός εκάστου, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.

Οπως εξηγεί το ίδρυμα Thomson Reuters, υπάρχει ένα συγκεκριμένο, αντικειμενικό σκεπτικό πίσω από τον ετήσιο σχηματισμό της λίστας. Ασφαλές κριτήριο, όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο του Ιδρύματος είναι ο όγκος των δημοσιεύσεων των επιστημόνων μέσα στο έτος (υπάρχει μάλιστα μια βάση δεδομένων που καταγράφει τα πάντα), αλλά κυρίως η συχνότητα της χρήσης των ερευνών τους ως πηγή από άλλους συναδέλφους τους. Οι επιστήμονες χωρίζονται ανά κατηγορία, ανάλογα με την επιστήμη και το είδος της έρευνάς τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 21 ξεχωριστοί τομείς σύμφωνα με τους οποίους κατηγοροποιούνται οι επιστήμονες και όλοι, εν συνόλω, διαμορφώνουν τη λίστα των 3.000 παγκόσμιων «μυαλών».

Ως προς τη χώρα προέλευσης των επιστημόνων, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τα πανεπιστήμια των οποίων προέρχονται περισσότεροι από τους μισούς διακριθέντες, και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία.
Ως προς τον επιστημονικό κλάδο, την πρωτοκαθεδρία έχει η Ιατρική και ακολουθούν η Βιολογία-Βιοχημεία, η Χημεία και η Μοριακή Βιολογία-Γενετική. Τέλος, στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην πρώτη θέση είναι το University California System των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και πολλοί επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως, ο Χριστόδουλος Φλούδας από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο Γιώργος Γιαννάκης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ο Τζον Κληρονόμος από το Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ «British Colυmbia».