Το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2018 -εκτός απροόπτου, βεβαίως- θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), για τη διαμόρφωση ενός νέου φορέα με έναν νέο -ή μία νέα- επικεφαλής. Αυτό ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο της ΔΗΣΥ, το μεσημέρι της Κυριακής.
Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η ανάδειξη του νέου εκπροσώπου της συμπαράταξης θα γίνει με εκλογή από τη βάση. «Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων», τόνισε.
Πριν αναδειχθεί η ηγεσία του φορέα όμως, τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ θα αποφασίσουν για τη μορφή που αυτός θα έχει, δηλαδή αν θα είναι πολυκομματικός ή όχι, όπως περιέγραψε προς τα στελέχη της ΔΗΣΥ η κυρία Γεννηματά, τονίζοντας το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το Συνέδριο θα συζητήσει τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική για «ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό, ευρωπαϊκό, κεντροαριστερό πολιτικό φορέα, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσο και απέναντι στην συντηρητική παράταξη». Όπως είπε «ο τόπος δεν χρειάζεται έναν άχρωμο μεσαίο χώρο, παρακολούθημα και συμπλήρωμα είτε του ενός, είτε του άλλου, αλλά ένα κόμμα που ως ρεύμα πλειοψηφίας θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις».
Ασκησε κριτική προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «τα νέα μέτρα υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit η διαρκής λιτότητα». Επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χτίζει μεθοδικά τη δική του διαπλοκή, τονίζοντας μάλιστα ότι «αφού απέτυχε με τον Καλογρίτσα να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ channel, συνεχίζει τώρα με άλλον επιχειρηματία στον οποίο χαρίζει δεκάδες εκατ., την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης».
Η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένα κοινό «μέτωπο» με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ, τη συντηρητική ΝΔ που υπερασπίζεται σκληρά την καταστροφική για τη χώρα πολιτική της περιόδου 2004- 2009 του κ. Καραμανλή».