Η Μεγίστη από τον αέρα | Google/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

«Επιχείρηση Καστελόριζο» για Ελλάδα και Τουρκία

Ενώ η τουρκική προπαγάνδα στήνει σκηνικό «Ιμίων» γύρω από τη Μεγίστη και επικρέμαται η απειλή νέας Navtex, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταβαίνει και διανυκτερεύει στο νησί. Την ώρα δε που θα είναι στη Ρω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη...
Protagon Team

Εχει κάτι πολύ ενδιαφέρον αυτή η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός —και αυτό δεν είναι επειδή λόγω κορονοϊού οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, ούτε επειδή τυπικά δεν θα αποτελεί μέρος ΔΕΘ αφού αυτή δεν έγινε ποτέ λόγω της πανδημίας. Ο λόγος είναι ότι την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντά στις πρώτες ερωτήσεις, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω», στη Ρω, ενώ λίγο νωρίτερα θα έχει επισκεφθεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που είναι ελλιμενισμένα στο Καστελόριζο.

Και όλα αυτά με τον τουρκικό στόλο να πλέει στην περιοχή, τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί από κοντά και τους Τούρκους να στήνουν ένα σκηνικό «νέων Ιμίων», όπως γράφουν και στο πρωτοσέλιδό τους «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Όπως σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ η Αλεξάνδρα Φωτάκη, «περίεργες κινήσεις με πλωτά σκάφη έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το νησί, ενώ τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ακολουθούν τις εξελίξεις φτιάχνοντας το κατάλληλο περιβάλλον προπαγάνδας. Τηλεοπτικά συνεργεία συνωστίζονται στο Κας, την ακτή απέναντι από το νησί, χρησιμοποιούν φουσκωτά ή αποβιβάζονται σε βραχονησίδες και επιχειρούν να δώσουν πολεμικό παλμό στα ρεπορτάζ τους. Κάνουν λόγο για προκλήσεις των ελληνικών δυνάμεων ανοικτά του Καστελορίζου και περιγράφουν σκηνές συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν την Ελλάδα για παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών και παραβίαση των Συνθηκών, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, επιτρέπει στην Τουρκία να τις αμφισβητήσει. Η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει το Καστελόριζο ως απομονωμένο, προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία περί “μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς και νόμιμων διεκδικήσεων της Τουρκίας”».

Τα τουρκικά ΜΜΕ πήραν άλλωστε «σήμα» από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν που προ ημερών στοχοποίησε το Καστελόριζο (εδώ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Σε αυτό το «νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων» μεταβαίνει η κυρία Σακελλαροπούλου για να παραστεί στους εορτασμούς για την 77η επέτειο της απελευθέρωσής του. Μάλιστα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διανυκτερεύσει στη Μεγίστη και τη Δευτέρα θα παραστεί τόσο στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού όσο και στην τελετή αγιασμού στο σχολείο του νησιού.

Είναι προφανές ότι αν συμβεί κάτι, δεν θα είναι «νέα Ιμια», θα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

To timing δεν θα μπορούσε να είναι πιο πυκνό, καθώς η ισχύς τής (πάντα παράνομης) τουρκικής Navtex για έρευνες του «Oruc Reis» σε θαλάσσια περιοχή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατ. Μεσόγειο λήγει σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, με την απειλή της επέκτασής της ήδη υπαρκτή: από την περασμένη Δευτέρα, η Yeni Şafak, εφημερίδα-φερέφωνο του Ερντογάν, είχε προαναγγείλει ότι η Navtex για το «Oruc Reis» θα παραταθεί ως τις 25 Σεπτεμβρίου, λέγοντας μάλιστα πως αυτή τη φορά οι έρευνες θα έφταναν σε απόσταση έξι μιλίων από το Καστελόριζο!

Λίγοι έδιναν ελπίδες να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης έκανε λόγο για τρία σενάρια:

Το πρώτο σενάριο είναι να μην ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex κάτι που, όπως είπε ο καθηγητής, θα του προκαλούσε πολύ ευχάριστη αλλά και πολύ μεγάλη έκπληξη. Το δεύτερο σενάριο θα είναι να ανανεωθεί η Navtex αλλά προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, εξέλιξη που επίσης θα του προκαλούσε έκπληξη. Το τρίτο – και το πιο πιθανό – σενάριο σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι να ανανεωθεί και να πάει πολύ κοντά στο Καστελόριζο, δηλαδή, σε χωρικά ύδατα άρα σε κυριαρχία.

Οντως, αν η Τουρκία εκδώσει και εφαρμόσει Navtex σεισμικών ερευνών πέριξ των 6 ν.μ., η πρόκληση είναι άλλης τάξης μεγέθους: αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία και όχι απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι, με τόση πυκνή παρουσία πολεμικών πλοίων, μια επαπειλούμενη σύγκρουση είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα.

Oλα αυτά ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στo Καστελόριζο και θα μεταβεί και στη Ρω, αλλά και ενώ ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα έχει ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Λευκωσία και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στείλει τα μηνύματά του στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο «Βελλίδειο».

Τι θα κάνει ο Ερντογάν; Θα ακούσει τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων όπως αυτές διατυπώθηκαν ρητά και στη σύνοδο της MED7 (εδώ) και θα κάνει πίσω; Ή θα επιχειρήσει να τραβήξει και άλλο το σκοινί. Σε κάθε περίπτωση μετά από αυτό το αγωνιώδες 48ωρο, η εικόνα θα είναι πιο καθαρή.