Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών που ναυάγησαν κοντά στη Δήλο | ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Επικαιρότητα

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή της Μυκόνου

Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος διέσωσαν 108 από τους επιβαίνοντες σε ιστιοφόρο που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο νοτιοδυτικά της Δήλου. Οκτώ ακόμη άτομα αγνοούνται -μεταξύ αυτών και παιδιά. Για τον εντοπισμό τους επιχειρεί ένα Super Puma και δύτες του Λιμενικού Σώματος
Protagon Team

Τουλάχιστον 108 μετανάστες , μεταξύ των οποίων 21 παιδιά, 24 γυναίκες και 63 άνδρες, που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος νοτιοδυτικά της Δήλου υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διασώθηκαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μετά από ευρεία επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων φέρονται να αγνοούνται ακόμα οκτώ άτομα.

Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκό σκάφος από τη Μύκονο, ενώ στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων παίρνουν μέρος ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και δύτες του Λιμενικού Σώματος.

Το ιστιοφόρο είχε ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές με 112 άτομα που ήθελαν να φτάσουν στην Ιταλία.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της εισροής υδάτων στο ιστιοφόρο αποφασίστηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των μεταναστών με επιβατικές λάντζες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων.

Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα κανείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών. O κ. Πλακιωτάκης με αφορμή τη διάσωση των 108 αλλοδαπών τόνισε: «Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Μηταράκης: Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά συνεργαζόμενη με την ΕΕ και την Ελλάδα

«Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016», σχολιάζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σχετικά με το ναυάγιο νοτιοδυτικά της Δήλου και την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων μεταναστών.

Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης γράφει στην ανάρτησή του στο twitter:

«8 μετανάστες αγνοούνται και 104 διασώθηκαν στις Κυκλάδες από ένα ιστιοπλοϊκό που έφυγε από τις τουρκικές ακτές για την Ευρώπη. Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016».