Η Ελλάδα, ως γνωστόν, θα στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» στην επιχείρηση «EUNAVFOR Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα | InTime News
Επικαιρότητα

Επιχείρηση «Aspides»: Φεύγουν τα πολεμικά για την Ερυθρά Θάλασσα

Oσον αφορά την ελληνική συμμετοχή στο πεδίο με τη φρεγάτα «Υδρα», τη Δευτέρα ολοκληρωθηκαν οι τελικές δοκιμές για τον έλεγχο των συστημάτων του πλοίου και την πιστοποίηση της ετοιμότητας του για τη νέα του αυτή αποστολή. Με τη συνδρομή και της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε προσομοίωση επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και drones - απειλών δηλαδή που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μονάδες της ευρωπαϊκής επιχείρησης
Protagon Team

«Πράσινο φως» άναψαν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για την επιχείρηση «EUNAVFOR Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Με βάση και τις προτάσεις που κατέθεσε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση, το επιχειρησιακό στρατηγείο της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα.

Διοικητής της Eπιχείρησης διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, οποίος θα εκτελεί χρέη διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου, «εν πλω», θα είναι σε πρώτη φάση ο ιταλός υποναύαρχος Στέφανο Κοσταντίνο. Πλέον αναμένεται η έναρξη της επιχείρησης περί τα τέλη του μήνα.

Η ευρωπαϊκή αποστολή θα είναι αποκλειστικά αμυντική και δεν προβλέπονται επιχειρήσεις στη στεριά, στην επικράτεια της Υεμένης, με τα ευρωπαϊκά σκάφη να καλούνται να συνοδεύουν και να προστατεύουν τα εμπορικά πλοία.

Οσον αφορά την προστατευτική «Ασπίδα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής La Repubblica, θα παρέχεται από μια «φάλαγγα» πυραύλων εδάφους-αέρος. Το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio», που θα είναι η ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού στόλου, διαθέτει 48 πυραύλους Aster 15 και Aster 30 μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αντίστοιχα που καλύπτουν εκατό χιλιόμετρα ενώ από το ιταλικό πολεμικό πλοίο μπορούν να εκτοξευτούν τέσσερις πύραυλοι ταυτόχρονα.

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» ενώ αποπλέει από το Βίλεμσχάβεν για τη την Ερυθρά Θάλασσα στις 8 Φεβρουαρίου/ REUTERS/Carmen Jaspersen

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» είναι μια μονάδα εξειδικευμένη στην αντιαεροπορική προστασία με 32 πυραύλους αναχαίτισης και 42 πυραύλους Ram. Η Αθήνα, ως γνωστόν, θα στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» και το Παρίσι θα μετάσχει με τη φρεγάτα «Languedoc», η οποία έχει ήδη προβεί, τις προηγούμενες εβδομάδες, στην κατάρριψη ενός σμήνους μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

Oσον αφορά την ελληνική συμμετοχή στο πεδίο με τη φρεγάτα «Υδρα», τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν οι τελικές δοκιμές για τον έλεγχο των συστημάτων του πλοίου και την πιστοποίηση της ετοιμότητας του για τη νέα του αυτή αποστολή.

Με τη συνδρομή και της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε προσομοίωση επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και drones – απειλών δηλ. που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μονάδες της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά από τους  Χούθι.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα πυρά που εκτελέστηκαν με το πυροβόλο των 5 ιντσών, δοκιμάστηκαν στο «κλείδωμα στόχων οι πύραυλοι ESSM και τα δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx που διαθέτει η φρεγάτα, καθώς επίσης τα ραντάρ και οι αισθητήρες του πλοίου, όπως και το νέο σύστημα εντοπισμού εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (electronic support measures – ESM) και τα καινούργια συστήματα jammers για την προστασία από τις επιθέσεις με drones που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα ενόψει της αποστολής.

Με τη συνδρομή και της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε προσομοίωση επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και μη επανδρωμένων drones

Οι δοκιμές τέλος, περιελάμβαναν και σενάρια προσομοίωσης ασύμμετρων απειλών από μικρά ταχύπλοα ή/και μη επανδρωμένα επιφανείας (USV) (το σκέλος αυτό της δοκινής έγινε με τη συνδρομή Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου), όπως και αυτό της απόπειρας κατάληψης του πλοίου, το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που θα βρίσκονται στην «Υδρα» καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της.

Στην τελική δοκιμή έλαβε μέρος και το οργανικό ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk με το πλήρωμά του σε διάφορα σενάρια.

Ο αμερικανικός στόλος παρακολουθεί αδιάκοπα την επικράτεια των Χούθι και επεμβαίνει κάθε φορά που εντοπίζει βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drones. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν νέες επιδρομές αλλά τα πολεμικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου «Eisenhower» αδυνατούν να αποτρέψουν τις επιδρομές των υεμενιτών ανταρτών. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι και τα drones μεταφέρονται με εμπορικά φορτηγά και φυλάσσονται σε αποθήκες και άλλες μυστικές τοποθεσίες, ακόμη και σε λαϊκές αγορές, μέχρι την ώρα του χτυπήματος. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει καταστρέψει δεκάδες αλλά ο αριθμός τους φαίνεται να μην έχει τέλος. Πριν από δύο ημέρες οι Αμερικανοί κατέλαβαν ένα άλλο σκάφος που είχε αποπλεύσει από το Ιράν, φορτωμένο με εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση νέων όπλων.

Ο αμερικανός ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, μιλώντας στο CBS, εξήγησε πως «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης στο πεδίο στην Υεμένη, που επιχειρούν στο πλευρό των Χούθι, συμβουλεύοντάς τους και παρέχοντας πληροφορίες για στόχους». Πρόσθεσε επίσης πως «οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την εξάλειψη αυτής της κατάστασης θα ήταν προφανώς μια πολιτική απόφαση. Το καθήκον μας τώρα είναι μόνο να είμαστε έτοιμοι και να συνεχίσουμε να είμαστε επιθετικοί κατά την άσκηση του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα και να στοχεύσουμε πυραύλους και drones που προσπαθούν να μας πλήξουν».

Σε αυτό το πλαίσιο το περασμένο Σάββατο οι ΗΠΑ έπληξαν πέντε στόχους των Χούθι, περιλαμβανομένου και ενός υποβρύχιου drone, με το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο να ανακοινώνει πως επρόκειτο για την πρώτη φορά που οι Χούθι προέβησαν στη χρήση ενός τέτοιου όπλου από την έναρξη της εκστρατείας τους κατά εμπορικών πλοίων δυτικών συμφερόντων στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Repubblica θα μπορούσε να επρόκειτο για ένα ιρανικό Nazir-5 το οποίο παρουσιάστηκε από τους αγιατολάδες κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης πριν από έναν χρόνο: εξωτερικά μοιάζει με τορπίλη, αλλά με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και μισό τόνο εκρηκτικών.

Οσον αφορά τη συνέχεια και την επικείμενη έναρξη και της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην περιοχή, είναι αλήθεια πως οι Χούθι δεν δείχνουν να πτοούνται ιδιαίτερα: τη Δευτέρα, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί απόπειρας χρήσης υποβρύχιου drone από τους αντάρτες της Υεμένης, εκείνοι εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά τριών εμπορικών πλοίων (περιλαμβανομένου και ενός υπό ελληνική σημαία), καταφέρνοντας, τελικά, να πλήξουν με πυραύλους ένα βρετανικής ιδιοκτησίας σκάφος, το πλήρωμα του οποίου αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.