Απάνθρωπο και αποκρουστικό το θέαμα της σφαγής δελφινιών και φαλαινών στις Νήσους Φερόε | Captain Paul Watson Foundation UK/Facebook
Επικαιρότητα

Επιβάτες κρουαζιέρας μάρτυρες στη φρικιαστική σφαγή δεκάδων δελφινιών

Οι ταξιδιώτες στο Ambition, πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 1.000 επιβάτες, έφθασαν στο λιμάνι στο Τορσάβν, στις Φερόες Νήσους, καθώς τελείωνε το «παραδοσιακό άλεσμα» των δελφινιών, όπως αποκαλείται. Μια μεγάλη λίμνη αίματος ήταν ορατή από το κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου
Protagon Team

Το θέαμα για τους επιβάτες ήταν φρικτό, και χαρακτηριστικό της απάνθρωπης σφαγής των λατρεμένων κητών. Μια βρετανική εταιρεία κρουαζιέρας ζήτησε συγγνώμη, αφού οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου της έγιναν μάρτυρες του της σφαγής 78 δελφινιών στις Νήσους Φερόε.

Οι ταξιδιώτες στο Ambition, πλοίο που εκμεταλλεύεται η Ambassador Cruise Line και μετέφερ περισσότερους από 1.000 επιβάτες, έφθασαν στο λιμάνι  Τορσάβν καθώς τελείωνε το «παραδοσιακό άλεσμα» των δελφινιών, όπως αποκαλείται ο σφαγιασμός.

Μια μεγάλη λίμνη αίματος ήταν ορατή στους επιβάτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κρίστιαν Βέρουνιγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και η Σάλι Χάμιλτον, επικεφαλής της Orca, της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την προστασία των ζώων.

Ο Βερχούνιγκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις σκηνές. Είπε στους Times του Λονδίνου: «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που αυτό συνέβη μετά από εβδομάδες προσπαθειών να ανοίξουμε εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση των Φερόε και τον οργανισμό τουρισμού των Νήσων για αυτά τα θέματα».

«Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τους επισκέπτες και το πλήρωμά μας να μην αγοράζουν, ή να τρώνε, κρέας φάλαινας ή δελφινιού, και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε κερδοσκοπία από την εμπορική φαλαινοθηρία και το κυνήγι δελφινιών», συμπλήρωσε.

Η διαδικασία επεξεργασίας των θανατωμένων κητών είναι από τις πιο σοκαριστικές εικόνες για κάθε άνθρωπο – πόσο μάλλον, αιφνιδιασμένο τουρίστα (Captain Paul Watson Foundation UK/Facebook)

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας λέει ότι η εταιρία δεν θα μποϊκοτάρει τα νησιά, δεδομένου ότι δεν πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτύχει αλλαγή ή ανατροπή της νοοτροπίας των νησιωτών. «Η αλήθεια είναι ότι, αν πιστεύαμε ότι το μποϊκοτάρισμα των νησιών ως στάση στα δρομολόγια της κρουαζιέρας μας θα έκανε τη διαφορά, ή θα άλλαζε τις απόψεις των αρχών των Φερόε, τότε φυσικά θα το σκεφτόμασταν. Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα», εξηγεί.

«Δεν υποστηρίζουμε το κυνήγι ερχόμενοι εδώ. Θα το χρησιμοποιούμε πάντα ως ευκαιρία για να υπενθυμίζουμε στις αρχές ότι οι τουρίστες θέλουν να θαυμάσουν την άγρια ζωή, όχι να γίνουν μάρτυρες της δολοφονίας της. Κάποια στιγμή, η μακροπρόθεσμη σημασία του τουριστικού εισοδήματος θα αναγνωριστεί ως πιο βιώσιμη, αδιαμφισβήτητη και ελκυστική από μια δραστηριότητα που δεν έχει προσφέρει τίποτα στη χώρα, πέρα από τη διεθνή καταδίκη», καταλήγει.

Το «grinds», ή «παραδοσιακό άλεσμα», γνωστό τοπικά ως Grindadráp, περιλαμβάνει τη βοσκή φαλαινών και δελφινιών σε ρηχούς κόλπους, όπου κείτονται στην παραλία, σκοτώνονται και σφαγιάζονται. Η παράδοση χρονολογείται πριν από 1.100 χρόνια, με πολλούς νησιώτες να πιστεύουν ότι η πρακτική είναι μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι παραδοσιακές ρίζες του «εθίμου» έχουν χαθεί εδώ και καιρό, με τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ελικόπτερα και ταχύπλοα για να εντοπίσουν και να μετακινήσουν τη λεία τους. Η χρήση καμακιών και λογχών απαγορεύεται, με αποτέλεσμα οι φάλαινες να μεταφέρονται στη στεριά και να θανατώνονται μπροστά στα μάτια των θεατών.

Εικόνες σφαγής και αποτροπιασμού (Captain Paul Watson Foundation UK/Facebook)

Οι φάλαινες υπόκεινται σε κοπή του ραχιαίου πτερυγίου τους, της σπονδυλική τους στήλης και των αρτηριών τους, με αποτέλεσμα μια τεράστια ποσότητα αίματος να βάφει κατακόκκινη την παραλία και τη θάλασσα. Το κρέας και η μάζα των κητών πωλούνται στη συνέχεια ως τροφή.

Το περιστατικό στις Φερόες Νήσους συνέβη τη δεύτερη μέρα μιας 11ήμερης κρουαζιέρας στα νησιά και την Ισλανδία. Η Χάμιλτον ήταν στο πλοίο ως καλεσμένη της γραμμής, πραγματοποιώντας συνεδρίες ερωταπαντήσεων με τους επιβάτες. Μιλώντας στους Times εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το θέαμα και για το «έθιμο».

«Παραμένει απίστευτο ότι οι αρχές των Νήσων Φερόε επέτρεψαν αυτή τη δραστηριότητα να πραγματοποιηθεί σε καθαρή θέα ενός κρουαζιερόπλοιου γεμάτου επιβάτες. Από τη μία πλευρά, προωθούν το παρθένο περιβάλλον τους και την εντυπωσιακή άγρια ζωή, από την άλλη κρατούν γάντζους και λόγχες για να σκοτώνουν φάλαινες και δελφίνια. Είναι σαν να καμαρώνουν για το κυνήγι και να κοροϊδεύουν τους τουρίστες», λέει.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να επιζητούμε την αλλαγή που είναι απαραίτητη εδώ, και οι ισχυρές συνεργασίες με προοδευτικές εταιρείες όπως η Ambassador, θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να καταδεικνύουμε τους πληθυσμούς φαλαινών και δελφινιών σε αυτήν την ελάχιστα μελετημένη περιοχή. Κάποια στιγμή, οι αρχές των Φερόε θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η θαλάσσια ζωή της χώρας είναι πιο ελκυστική τουριστική πρόταση όταν είναι ζωντανή, παρά όταν θανατώνεται».