Ο μικρός Ιστον μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς και θύμου αδένα | Video captures /Duke University
Επικαιρότητα

Επιτυχής η πρώτη διπλή μεταμόσχευση σε βρέφος στις ΗΠΑ

Ο μικρός Ιστον, εκτός από την καρδιά, έλαβε και τον θύμο αδένα από τον ίδιο δότη, προκειμένου να ξεγελάσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος και να μην αναγνωρίσουν τη νέα καρδιά του ως ξένο σώμα
Protagon Team

Γιατροί στις ΗΠΑ κατάφεραν να γράψουν ακόμη μία σελίδα στην Ιστορία της Ιατρικής, καθώς για πρώτη φορά έκαναν επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση, καρδιάς και θύμου αδένα, σε ένα βρέφος μόλις μερικών μηνών.

Η πρωτοποριακή διαδικασία έγινε με στόχο να σωθεί η ζωή του μικρού Ιστον Σίναμον, όμως παράλληλα πρόκειται για μία ιδιαίτερη επέμβαση που φέρνει επανάσταση στον τομέα της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, όπως γράφει το BBC.

Ο θύμος είναι ένας αδένας που παράγει αντισώματα, μέχρι την ενήλικη ζωή μας. Από εκεί και πέρα, είναι ένα όργανο που υποστρέφεται και δεν λειτουργεί. Η μεταμόσχευση, που έκαναν οι ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Duke στη Νέα Υόρκη, είχε στόχο να βοηθήσει τον οργανισμό του μωρού ώστε να σταματήσει να παράγει αντιγόνα τα οποία θα απέρριπταν τη νέα καρδιά του. Και όπως φαίνεται, τα κατάφεραν…

Ετσι, μερικούς μήνες μετά τη διπλή μεταμόσχευση, το μωρό είναι καλά στην υγεία του, ενώ οι εξετάσεις του δείχνουν ότι ο θύμος ιστός λειτουργεί κανονικά και ο οργανισμός του παράγει κρίσιμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία τελικά θα μπορούσαν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν την ανάγκη να λαμβάνει διά βίου φάρμακα κατά της απόρριψης του μοσχεύματος.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με την εξέλιξη της υγείας του Ιστον. Η αποδοχή του μοσχεύματος ήταν πάντα η αγωνία των ειδικών στις μεταμοσχεύσεις και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο κατώφλι μιας νέας εποχής», σχολίασε ο Τζέσεφ Τούρεκ από το Πανεπιστήμιο Duke.

Στην πραγματικότητα, ο θύμος αδένας βοηθά στην ανάπτυξη των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία καταπολεμούν τους ξένους εισβολής στον οργανισμό. Ως εισβολέα, όμως, τα κύτταρα αυτά αναγνωρίζουν και ένα νέο όργανο που μεταμοσχεύεται.

Η μεταμόσχευση θύμου ιστού, ο οποίος ελήφθη από τον δότη της καρδιάς και ακολούθως πέρασε από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο, θα βοηθήσει τον οργανισμό του Ιστον να ορίσει νέους κανόνες στα Τ-κύτταρά του, και να σταματήσει να δημιουργεί αντισώματα που θα επιτίθενται στην καρδιά του για να την απορρίψουν ως ξένο σώμα.

Η ιστορία του Ιστον

Ο μικρός Ιστον γεννήθηκε με αδύναμη καρδιά και προβλήματα στο ανοσοποιητικό του σύστημα.

Πέρασε τους πρώτους επτά μήνες της ζωής του στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, καθώς και θεραπείες για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, τις οποίες ο οργανισμός του δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει.

Οταν το μωράκι ήταν έξι μηνών, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε άδεια για να πραγματοποιηθεί η πρωτοποριακή διπλή μεταμόσχευση θύμου αδένα και καρδιάς.

«Πιστεύουμε ότι η μεταμόσχευση του θύμου αδένα και της καρδιάς από τον ίδιο δότη είναι μια ιατρική τεχνική η οποία βοηθά στη μη απόρριψη του μοσχεύματος, ένα βασικό πρόβλημα που έχουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Εκτιμώ ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα συμπαγή όργανα», σχολίασε ο δρ Τούρεκ.

Μάλιστα, σύντομα η ιατρική ομάδα θα σταματήσει να χορηγεί ανοσοκατασταλτικά φάρμακα στον μικρό Ιστον, προκειμένου να εξετάσει την πορεία της υγείας του.