Εκρήξεις διακρίνονται στον ορίζοντα της περιφέρειας της Χερσώνας εν μέσω της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή | Maverick via REUTERS
Επικαιρότητα

Κίεβο: Η αντεπίθεση στη Χερσώνα κατέγραψε «επιτυχίες»

Περιφερειακός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατήγαγαν επιτυχίες στους τομείς Χερσώνα, Μπερισλάβ και Καχόφκα. Στο μεταξύ η Ουκρανία παρέλαβε νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Σουηδία, ενώ ακόμη ένα εξοπλιστικό πακέτο αναμένεται και από τις ΗΠΑ
Protagon Team

«Επιτυχίες» σε τρεις περιοχές της κατεχόμενης από τους Ρώσους περιφέρειας της Χερσώνας κατέγραψαν οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο ουκρανός αξιωματούχος, δύο ημέρες αφότου η Ουκρανία ανακοίνωσε την έναρξη μιας αντεπίθεσης για την ανακατάληψη εδαφών της.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας Γιούριι Σομπολέφσκιι ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατήγαγαν επιτυχίες στους τομείς Χερσώνα, Μπερισλάβ και Καχόφκα. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

«Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας… Τώρα δεν είναι η ώρα να μιλάμε για συγκεκριμένες επιτυχίες των παιδιών μας», πρόσθεσε στις δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, απηχώντας την επιμονή του ουκρανικού στρατού για σχεδόν πλήρη πληροφοριακή συσκότιση για την επίθεση.

Εξάλλου, ο Σομπολέφκσιι κάλεσε τους Ουκρανούς να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με όποιο τρόπο μπορούν, καθώς η επίθεση χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα πόρων, μετέδωσε το Reuters.

Από την πλευρά της, πάντως, η Μόσχα διαβεβαίωνε τη Δευτέρα ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, επιφέροντας, μάλιστα, «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

Η Σουηδία παρέδωσε πυρομαχικά – Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Συνεχίζονται, στο μεταξύ, οι παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού της Ουκρανίας από τη Δύση, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Οπως ανέφερε την Τετάρτη ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, η Σουηδία παρέδωσε στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας. «Θαυμάσια νέα από τη Σουηδία: το 7ο στρατιωτικό πακέτο βοήθειας, με πυρομαχικά για το πυροβολικό, θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό», έγραψε στο Twitter ο υπουργός, ευχαριστώντας τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Σουηδίας. «Μαζί θα αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Παράλληλα από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό την ίδια ημέρα ότι «εντός των επόμενων ημερών» οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε ότι (οι Ουκρανοί) θα έχουν τα μέσα για να κερδίσουν τη μάχη επί του πεδίου και για αυτό (…) έχουμε ήδη υποσχεθεί περισσότερα από 13 δισεκ. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις» είπε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος δε θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί στην περιοχή της Χερσώνας. «Αφήνουμε τους Ουκρανούς να μιλήσουν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και για την επιτυχία αυτών των επιχειρήσεων, είτε είναι επιθετικές, είτε αμυντικές», δήλωσε.