Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έταξε «επίτροπο Αμυνας», αν βέβαια διατηρήσει η ίδια την εξουσία της. Το σκέφτηκε καλά ή έριξε προεκλογικό πυροτέχνημα; | Christopher Neundorf - Pool/Getty Images
Επικαιρότητα

Επίτροπος Αμυνας: Μπορεί να υπάρξει τέτοιο πόστο στην ΕΕ;

Μπορεί η πρόεδρος της Κομισιόν να εξήγγειλε θώκο ευρωπαϊκής Αμυνας, ωστόσο οι αρμοδιότητές του διαπλέκονται και συμπλέκονται με τις εξουσίες άλλων θώκων επιτρόπων. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα θεσμικό (Συνθηκών), οικονομικό (Προϋπολογισμού) και παραγωγικό (πολεμικής βιομηχανίας)
Protagon Team

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τη συνεπαγόμενη ανάγκη επανεξοπλισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κυριαρχεί στην ημερησία διάταξη των Βρυξελλών, τίθεται ζήτημα επιτρόπου Αμυνας και αρμοδιοτήτων αυτού. Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, η γερμανίδα χριστιανοδημοκράτισσα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει το χαρτοφυλάκιο οπωσδήποτε εφόσον κερδίσει δεύτερη θητεία στον θώκο μετά τις ευρωεκλογές. Το Politico έγραψε ότι αυτή η ιδέα έχει ενθουσιάσει τους Ευρωπαίους και ότι γίνονται ήδη εικασίες για το πρόσωπο που θα γίνει επίτροπος Αμυνας.

Οι περισσότεροι μιλούν θετικά για τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, με το σκεπτικό ότι προτεραιότητα για τη θέση έχει το πολιτικό προσωπικό των χωρών που απειλούνται από τη Ρωσία. Ομως και οι πολιτικοί των βαλτικών χωρών εποφθαλμιούν και αυτοί τον συγκεκριμένο θώκο, τονίζοντας ότι οι χώρες τους έχουν πλεονεκτήματα: «Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή [του δυνητικού πολέμου με τη Ρωσία) και έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ». Ετσι, παίζουν και τα ονόματα της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, του προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις (ο οποίος ορέγεται και τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ) και του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σχολίασε ο ιστότοπος, η θέση του επιτρόπου Αμυνας μπορεί να αποδειχθεί άνευ αντικρίσματος, ελλείψει ουσιαστικού Προϋπολογισμού σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, δήλωσε ότι νοείται θέση επιτρόπου Αμυνας μόνο αν προϋπάρξει βιομηχανικός συντονισμός, δηλαδή θέση επιτρόπου για τον οικονομικό σχεδιασμό της αμυντικής παραγωγής. Δεδομένου ότι η μεγάλη πολεμική βιομηχανία της ΕΕ είναι η γαλλική, ο επίτροπος της Φον ντερ Λάιεν μπορεί εύκολα να αποψιλωθεί από κρίσιμα καθήκοντα και αποφασιστικές αποφάσεις.

Εξάλλου, πολλοί λένε ότι η ΕΕ ήδη έχει «επίτροπο Αμυνας», τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο του κλαμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν και προεδρεύει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας. Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων στο ζήτημα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανικής παραγωγής (η οποία πολεμική παραγωγή προϋποθέτει και την όλη συζήτηση) αγγίζει και άλλους επιτρόπους, τον Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, τη Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, κ.ά. Αν η Φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να συγκεντρώσει τις αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες τόσων επιτρόπων σε έναν θώκο, αυτό ενδεχομένως απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Κατόπιν αυτού του τρομερού κουβαριού για ξεμπλέξιμο, πολλοί φρονούν ότι η εξαγγελία της προέδρου της Κομισιόν περί θώκου επιτρόπου Αμυνας ήταν «σκέτες δημόσιες σχέσεις» και τίποτε περισσότερο. Δηλαδή, μπορεί να πρόκειται για πυροτέχνημα που ρίχτηκε στην καρδιά της αναμέτρησης της ΕΕ με τη Ρωσία, αλλά και στη καρδιά της ευρωπαϊκής προεκλογικής περιόδου. Εξάλλου, οι περισσότερες χώρες του κλαμπ είναι σφόδρα αντίθετες στην παράδοση των στρατιωτικών μυστικών τους στις Βρυξέλες, σχολίασε ο ιστότοπος. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα ο Προϋπολογισμός της ΕΕ στον τομέα αυτόν ήταν μηδαμινός και άνευ σημασίας.

Επιπροσθέτως, οι Συνθήκες του μπλοκ δεν επιτρέπουν τη χρήση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για αγορές όπλων. Σε επίπεδο προσώπων, ο Σικόρσκι θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Γαλλίας. Γιατί; Διότι η Πολωνία διογκώνεται υπερβολικά ως πολεμική μηχανή, ξοδεύοντας λεφτά στην πολεμική αγορά των ΗΠΑ ή και της Νότιας Κρέας – και όχι της Γαλλίας…