Oνομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου επιβεβαίωσε ότι θα προκαλέσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε μία κίνηση με στόχο –όπως επανέλαβε– να καταδείξει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έτσι είτε θα φανεί ότι συμφωνεί με την πλειονότητα των άρθρων είτε θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μιλά με συνθήματα χωρίς να καταθέτει προτάσεις διόρθωσης του νομοθετήματος, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με όσα του καταλογίζει, θα έπρεπε να είχε κανονικά καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.
Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε επίθεση στην ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας για την απεργία της Τετάρτης εν μέσω Πανελλαδικών και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω στο ζήτημα. «Είστε με τους συνδικαλιστές του Μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν αύριο την Αθήνα ή με τους μαθητές και τους γονείς τους;» τόνισε.
Ειδικά για τις συνδικαλιστικές ρυθμίσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στη Βουλή: «Κάθε Έλληνας που κάνει παράνομες πράξεις –συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, που αίρεται, και ορθά, η ασυλία τους– είναι υπόλογος. Ο συνδικαλιστής είναι “ιερή αγελάδα”; Επιμένουμε και στη ρύθμιση ώστε στην κοινή ωφέλεια να λειτουργεί το 1/3 της υπηρεσίας σε απεργίες ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και το δικαίωμα του μαθητή να πάει στο πανεπιστήμιο, του εργαζόμενου στη δουλειά, του αρρώστου να πάει στο φαρμακείο».
Απευθυνόμενος εκ νέου στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο υπουργός χαρακτήρισε «δολοφονία χαρακτήρα» τις προσωπικές –και όχι πολιτικές, όπως επεσήμανε– επιθέσεις που δέχεται:
«Οι περισσότερες επιθέσεις που δέχθηκα στη Βουλή δεν ήταν πολιτικές. Ηταν προσωπικές και δολοφονία χαρακτήρα. Δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο. Έχετε άγχος σε σχέση με το πώς πάτε στις δημοσκοπήσεις. Βγάζετε εμπάθεια και μίσος. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι οι άνθρωποι που κατηγορείτε έχουν οικογένεια, διαδρομή και παρουσία στην πολιτική. Δεν είμαι καινούργιος. Εχω κριθεί κατ’ επανάληψη από την κοινωνία. Από το 2007 που κατεβαίνω, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις. Στις τελευταίες πήρα την πρώτη θέση στον βόρειο τομέα.
»Ακούστε λοιπόν. Βγήκε χθες ο αρχηγός σας. Δεν δίνω και τόσο μεγάλη σημασία. Είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Όλοι είμαστε γνωστοί και ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο κ. Τσίρπας στο ψέμα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλοι κρινόμαστε από το έργο μας και την παρουσία μας. Είμαι λοιπόν υπερήφανος που γλιτώσαμε 1 εκατ. ευρώ την ημέρα από την Ολυμπιακή. Που σώσαμε την ιστορία του ΟΣΕ. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αεροδρομίων. Είμαι υπερήφανος που η μετοχή της ΔΕΗ από 1,2 ευρώ πήγε στα 9 ευρώ. Αυτά τα έκανα εγώ που με περιλούζετε με τόσα κοσμητικά επίθετα.
»Από εδώ και πέρα θα κριθούμε στην πράξη. Και εσείς και εγώ. Εσείς για όσα λέτε για το νομοσχέδιο και εμείς από τις διατάξεις από την ψηφιακή κάρτα, τις γονικές άδειες, τους πατεράδες που παίρνουν άδεια 14 ημερών. Θα κριθούμε από τους εργατοτεχνίτες που εξισώνονται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και από τους ταχυμεταφορείς που αποκτούν δικαιώματα. Προχωρούμε με το σχέδιό μας και εσείς μπορείτε να πάρετε τις γαλέρες για να ταξιδέψετε προς τον μεσαίωνα».
Εστιάζοντας στη συνέχεια στους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στην εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την παράλληλη αναβάθμιση της Εργάνης.
«Εμείς λοιπόν οι ανάλγητοι», είπε ειρωνικά, «κάνουμε κάτι που δεν κάνατε εσείς που δήθεν είστε ευαίσθητοι. Συνδέουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας με την Εργάνη ώστε να είναι ορατό το πόσες ώρες εργάζεται κάθε εργαζόμενος ώστε να δηλώνονται οι ώρες να πληρώνονται οι υπερωρίες κλπ. Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που μας επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Θα χαιρόμουν αν αύριο το μέτρο αυτό το ψήφιζαν και οι 300. Θα ήταν αδιανόητο για λόγους κομματικής εμπάθειας να μην ψηφιστεί. Εμείς θα κάνουμε ονομαστική για όλα τα άρθρα και θα μετρήσουμε πως τοποθετείτε κάθε κόμμα για αυτό που λέτε οδοστρωτήρα. Το εργαλείο αυτό θα είναι γενικής εφαρμογής. Θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα προχωρήσει στις μικρότερες με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς, λοιπόν, που είμαστε κακοί και θέλουμε να αποξενωθούμε από τους ψηφοφόρους μας, αν θέλαμε να τους βλάψουμε, γιατί έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε αυτή την ψηφιακή κάρτα;».
«Αν όντως θέλαμε να καλύψουμε τους φίλους μας, όπως λέτε, τότε γιατί κάνουμε το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη Αρχή; Δεν θα ήταν καλύτερο για εμάς να το κρατήσουμε στον δικό μας έλεγχο;» αναρωτήθηκε στην αναφορά του για τις ρυθμίσεις που αφορούν την Επιθεώρηση Εργασίας.
Οσο για τις διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επανέλαβε ότι βασίζονται στην ευρωπαϊκή οδηγία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Εισάγουμε την άδεια πατρότητας για 14 ημέρες – πληρωμένη. Εισάγουμε πληρωμένη γονική άδεια και για τους δύο γονείς για δύο μήνες. Εισάγουμε άδεια φροντιστή για να δει κάποιος τους άρρωστους γονείς του για παράδειγμα. Εισάγουμε ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου στην βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διευρύνουμε αυτό που εσείς ψηφίσατε αν και σήμερα το κάνετε μείζον πολιτικό ζήτημα μιλώντας για απλήρωτα δεκάωρα και υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό».
« Ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε το καλοκαίρι του 2017, όταν πήγε στον Παπαστράτο, ότι εφαρμόζει το τρισκατάρατο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας;» ρώτησε με νόημα ο υπουργός.
«Κατά την επίσκεψη του στις 29 Αυγούστου του 2017 στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης “Παπαστράτος” ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ότι έχουν την τύχη να εργάζονται σε μια υγιή επιχείρηση που φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις [δηλ. τη διευθέτηση].
»Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της εταιρείας προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας; Εκεί δεν υπήρχαν απλήρωτα δεκάωρα; Δεν υπήρχαν υπερωρίες που πληρώνονται με ρεπό;» παρατήρησε ο Κωστής Χατζηδάκης για να συμπληρώσει:
«Θα περιμένω μία συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα αντί να παριστάνει συνέχεια τον εισαγγελέα. Εκεί δεν υπήρχαν απλήρωτα 10ωρα ή υπερωρίες με ρεπό; Να κάνει κριτική το ΚΚΕ το κατανοώ αν και διαφωνώ. Αλλά να κάνετε εσείς οι υπόλοιποι δηλαδή το ΚΙΝΑΛ που το νομοθέτησε το 2010 και ο κ. Τσίπρας που το εφάρμοσε ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όταν μας καλέσατε να κάνουμε υποχρεωτική τη σύμβαση ξενοδόχων – ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν γνωρίζατε ότι έχει μέσα την διευθέτηση του χρόνου εργασίας; Αυτό μας ζητήσατε πριν από ένα μήνα να κάνουμε υποχρεωτικό. Μας κατηγορείτε ότι επεκτείνουμε την διευθέτηση και στις ατομικές αλλά σας εξηγώ ότι αυτό κάνουν όλες οι χώρες ΕΕ και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Δηλαδή τι θέλετε; Να γίνουμε πιο αριστεροί και από τις αριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ;».
Νομοτεχνικές βελτιώσεις
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης σε νομοτεχνικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, που όμως – όπως διευκρίνισε- δεν θα αλλάζουν τη βάση του εργασιακού νομοσχεδίου όπως κατατέθηκε στη Βουλή.
Οσο για τις ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις, υποβάθμισε τη σημασία τους και υποστήριξε ότι πρόκειται για νομοτεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις που δεν είναι θεμελιώδεις και δεν αφορούν αντισυνταγματικότητες του νομοσχεδίου.
Ειδικά για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επανέλαβε ότι εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ ακόμη και σε χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση Τσιπρα είχε εισαγάγει από τον Ιούνιο του 2019 κοινοτική οδηγία συμφιλίωσης της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή.
Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα τον δημόσιο τομέα και διερωτήθηκε τι θα πετύχει η ΑΔΕΔΥ με την εν λόγω κινητοποίηση εκτός από την ταλαιπωρία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των γονέων του.
Ο υπουργός προανήγγειλε εξάλλου άμεση καταβολή των αναδρομικών των νέων συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, λέγοντας ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Για την επιτάχυνση στη διαδικασία απονομής συντάξεων, εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα με την εμπλοκή λογιστών και δικηγόρων.