Η είδηση ήταν ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε για πρώτη φορά πρόβλεψη για ύφεση η οποία μπορεί να φτάσει και στο 7,9% το 2020 με βάση ένα δυσμενές σενάριο παρά τη λήψη μέτρων. Αυτό καταγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Υπάρχει και ένα καλό σενάριο με 4,7% ύφεση το 2020 και 5,1% ανάπτυξη το 2021, αλλά ας πούμε ότι είναι ένα «αισιόδοξο» σενάριο –έτσι το περιέγραψε τη Δευτέρα και ο υφ. Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υπενθυμίζοντας ότι πολλά θα κριθούν αν η επιδημία επιστρέψει το φθινόπωρο.
Αλλά να νούμερα είναι για να αναθεωρούνται –άλλωστε υπάρχει και εκτίμηση για ύφεση 13,2% χωρίς βέβαια μέτρα– ενώ στα σενάρια υπάρχει μια ελπίδα ότι κάτι θα σωθεί από την τουριστική σεζόν, ενώ είναι όλο και πιο σαφές ότι πολλοί επιχειρηματίες του κλάδους θα είναι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν καθόλου με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τις τοπικές οικονομίες και όχι μόνο.
Το πολιτικό ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2020 έδωσε την ευκαιρία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιπλήξει τον διάδοχό του στο υπουργείο, τον Χρήστο Σταϊκούρα, σε μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τα social media το μεσημέρι της Δευτέρας και κατέληξε στη Βουλή το βράδυ.
Ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε δώσει ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών στην Ολομέλεια, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι στο αγγλικό κείμενο που απέστειλε το υπουργείο στην Κομισιόν υπάρχει το σενάριο για ύφεση 7,9% ενώ το ίδιο σενάριο δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο (εδώ).
«Πάλι καλά δηλαδή που βγάλαμε ανακοίνωση για το θέμα και ο κ. Σταϊκούρας εδέησε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του τη Δευτέρα ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει:
«Εδέησε μάλιστα να μας ενημερώσει και για ένα σενάριο ύφεσης 7,9% το οποίο πουθενά δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό. Το ίδιο και οι προβλέψεις για το έλλειμμα. Για τη ΝΔ αυτά μάλλον δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«ΥΠΟΙΚ, Πέμπτη 30/4/2020: Ύφεση 4,7%
ΣΥΡΙΖΑ, Σάββατο 2/5/2020: Ανεδαφική η πρόβλεψη, δεν έχετε καν σενάρια.
ΥΠΟΙΚ, Κυριακή 3/5/2020: Σενάριο ύφεσης 7,9%
Το Υπουργείο Οικονομικών χθες έκανε την παγκόσμια πρωτοτυπία να βγάλει Δελτίο Τύπου (ΔΤ) που ήταν ταυτόχρονα ΔΤ κατάθεσης του προγράμματος Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΤ απάντησης σε εμένα.
Πάλι καλά δηλαδή που βγάλαμε ανακοίνωση για το θέμα και ο κ. Σταϊκούρας εδέησε να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για το τι έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εδέησε μάλιστα να μας ενημερώσει και για ένα σενάριο ύφεσης 7,9% το οποίο πουθενά δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό. Το ίδιο και οι προβλέψεις για το έλλειμμα. Για τη ΝΔ αυτά μάλλον δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό.
Φαίνεται η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην ενημερώνει τους πολίτες για τίποτα σημαντικό αν δεν πιεστεί από εμάς. Χρειάστηκε ερώτηση για να μάθουμε για την χρήση του μαξιλαριού, χρειάστηκε ερώτηση για την παραδοχή του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων, χρειάστηκε παρέμβαση για να μάθουμε για το σενάριο ύφεσης 7,9%.
Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να πιέζω τον κ. Σταϊκούρα. Να μην έχει κανένα άγχος για αυτό. Αν και ο ελληνικός λαός πρέπει να τα μαθαίνει αυτές τις βασικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται κάποιος να ρωτάει.
Αναφορικά με την απάντησή του σε εμένα με εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν έδωσε την αρμόζουσα προσοχή σε αυτά που έγραψα πριν με κατηγορήσει για τεχνική ανεπάρκεια.
Είναι βέβαια ακόμη πιο ενδιαφέρον ότι φαίνεται να μην έχει κάποιο σχόλιο για τη γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβούλιου (ΕΔΣ) πάνω στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα λοιπόν με το ΕΔΣ οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά αισιόδοξες» (highly optimistic) και σημειώνει «ότι δεν μπορεί να αποκλείσει πολύ βαθύτερη ύφεση». Μάλλον τώρα που κυβέρνηση είναι η ΝΔ η κριτική του ΕΔΣ δεν είναι άξια λόγου.
Το δια ταύτα
Στο δια ταύτα:
1. Επιμένει να προσπαθεί να μας πείσει ότι το 1%>2,8% λέγοντας μάλιστα ότι «Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!». Προφανώς κάποιες συνιστώσες θα έχουν θετικό πρόσημο και κάποιες αρνητικό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σύνολο. Όταν οι βασικές συνιστώσες ενός μεγέθους αυξάνονται, και το μέγεθος μειώνεται, μάλλον ο ορισμός «οι βασικές» είναι κάπως παραπλανητικός
2. Αν ο κ. Σταϊκούρας είχε διαβάσει την ανακοίνωσή μου θα πρόσεχε ότι είπα ότι «τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι 6 δις» και αυτό ο κ. Σταϊκούρας δεν το αμφισβητεί. Η κριτική προφανώς δεν είναι επί δημοσιονομικού κόστους και ταμειακών διαθεσίμων, αλλά επί των επιλογών της κυβέρνησης.
Και για το συγκεκριμένο δεν χρειάζεται τεχνική επάρκεια ούτε από εμένα, ούτε από το μέσο πολίτη για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες με χρέη.
Όσο για την ενσωμάτωση του συνολικού ποσού των εγγυήσεων -μετά μόχλευσης- στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, θα το αφήσω ασχολίαστο γιατί είμαι καλός άνθρωπος.
3. Ο κ. Σταϊκούρας, αφού απέστειλε κείμενο με τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ βασανίζει ξανά τα δεδομένα προσπαθώντας να τα κάνει να ομολογήσουν ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε τόσο καλά.
Μας λέει μάλιστα ότι «Μεταξύ 2015 και 2018, η Ελλάδα ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος». Ξεχνάει μάλλον ότι μεταξύ 2010-2014 η φράση «αύξηση εισοδήματος» ήταν άγνωστη στην Ελλάδα.
4. Με προβληματίζει πολύ η φράση «τα κέρδη που απέφερε η πολιτική αυτή στον τομέα των ανισοτήτων είναι πολύ μικρά σε σχέση με το κόστος που προκάλεσε τόσο στη βραχυχρόνια όσο και την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη.»
Δείχνει ότι για τον κ. Σταϊκούρα η ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την αύξηση των ανισοτήτων. Ή τουλάχιστον ότι είναι θιασώτης της αντίληψης ότι πρέπει πρώτα να μεγαλώσει η πίτα, και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Μόνο που για ένα περίεργο λόγο, για τους θιασώτες αυτής της προσέγγισης τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης ποτέ δεν είναι επίκαιρα ανεξάρτητα από το μέγεθος της πίτας.
5. Η φράση περί αύξησης του Χρέους/ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2015-2018 είναι ενδιαφέρουσα. Θέλει να την συγκρίνω με τις δικές του επιδόσεις ή με τα ταμειακά διαθέσιμα που παραδέχτηκε ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί αν από το χρέος αφαιρούσε τα ταμειακά διαθέσιμα που του αφήσαμε (ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν 42 δις- πάνω από 20% του ΑΕΠ) θα προέκυπτε σαφώς η μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ.
Τα υπόλοιπα το απόγευμα, στην ερώτηση για την μεσαία τάξη.
ΥΓ: Πάλι καλά που στην ανακοίνωση ο κ. Σταϊκούρας αφιέρωσε μία σελίδα για να μας αναπτύξει το σχέδιο για το μέλλον, γιατί θα διάβαζε κανείς τις δύο σελίδες που αφορούν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα νόμιζε ότι η ανακοίνωση γράφτηκε όταν ήταν στην αντιπολίτευση».
Σταϊκούρας: «Εμένα δεν με χαρακτηρίζει ο ελιτισμός»
Ο κ. Σταϊκούρας δεν άφησε τις αιχμές του κ. Τσακαλώτου αναπάντητες. Μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας τόνισε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών της υγειονομικής κρίσης.
«Tα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα των ωφελουμένων από το ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων της κυβέρνησης», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος όμως δέχθηκε εκ νέου τα πυρά του κ. Τσακαλώτου. Ο πρώην υπ. Οικονομικών για μια ακόμα φορά κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η δική της πολιτική ήταν αυτή που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να πει με σαφήνεια ποια πολιτική θα ακολουθήσει για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, λέγοντας ότι η καθαρή δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι 6 δισ. ευρώ.
«Πείτε και σε αυτούς που θέλουν να μπουν στη μεσαία τάξη, στους χιλιάδες ανθρώπους με εποχιακή εργασία που τώρα δεν θα δουλέψουν, τι θα κάνουν ακριβώς. Πείτε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με πληρωμές και υποχρεώσεις. Μπορείτε να πείτε ποιο σχέδιο έχετε για τη μεσαία τάξη, αντί να μπερδεύετε πορτοκάλια με μήλα;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση να πει στη μεσαία τάξη, που τόσο την κορόϊδεψε, πώς θα περάσει στην ανάκαμψη, γιατί τώρα έχει ευθύνη για τα μεσαία στρώματα και γι΄αυτά που τους υποσχέθηκε».
«Εμένα δεν με χαρακτηρίζει ο ελιτισμός. Κοιτάζω την κοινωνία στα μάτια και συνομιλώ μαζί της», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδίασε και εφάρμοσε πολιτικές χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Ιδίως για το ζήτημα της μεσαίας τάξης, υπογράμμισε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μιλάει για τη μεσαία τάξη, αν και το 2018, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχε οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Οι δε μηδενικές δηλώσεις αυξήθηκαν το 2017, σε σχέση με το 2014, κατά 14%. «Είστε ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που στα χρόνια του μνημονίου περιέκοψε το αφορολόγητο και μιλάτε εσείς για τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το δήθεν φιλόδοξο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», συνιστά επανάληψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά «η απάντηση της μεσαίας τάξης απέναντι στον ελιτισμό είναι η μετριοπάθεια».
«Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώνεται στα 14 δισ. ευρώ. Αυτό το κόστος, μαζί με τις αναστολές όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 τουλάχιστον μήνες, οι οποίες έχουν ένα ταμειακό κόστος που υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες, ξεπερνά τα διαθέσιμα της χώρας. Και οδηγεί τη χώρα όχι μόνο στη χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ουσιαστικά και σε ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε!», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξακολουθεί να μοιράζει κάθε μέρα υποσχέσεις για στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις του». Παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι ο κ. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του πολιτισμού πρότεινε ένα «γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού». Επισήμανε εξάλλου, ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε και μείωση της προκαταβολής φόρου, που επίσης δεν είναι στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει απτόητος.
Υιοθετεί, δηλαδή, πλήρως τη λογική του ‘περάστε κόσμε’».
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε αυθαίρετη υπόθεση την άποψη ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή τα ANFAs και τα SMPs, που διακρατεί το Ευρωσύστημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, ως κυβέρνηση, είχε δεσμευθεί από το 2018, η καταβολή τους να γίνει σε δόσεις, έως τον Ιούνιο του 2022, και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία η ίδια μας έβαλε», παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας – και κατήγγειλε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ούτε ξέρει τι έχει υπογράψει, ή σκόπιμα τα διαστρεβλώνει, ή τα αγνοεί».
Αναφερόμενος στα μέτρα που αποφασίστηκαν ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, που σε πλήρη εξέλιξή του θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ, με τις νέες πρόνοιες που θα προστεθούν και συνδέονται και με την αξιοποίηση διαθέσιμων και νέων ευρωπαϊκών ταμείων, για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας. Γιατί η επανεκκίνησή της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, θα είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα».
«Παίρνουμε 24 δισ. ευρώ μέτρα για να περιορίσουμε μια ύφεση, η οποία εκτιμούμε ότι αρχικά θα κινηθεί από 10% έως 13% και με τα μέτρα αυτά θα φτάσουμε τελικά να είμαστε από 4,7% έως 8%. Η αρχική ύφεση 10% με 13,2% και με την παροχή των 24 δισ. ευρώ, από 4,7% μέχρι 9,8%», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Kαι πρόσθεσε: «Μετά την υγειονομική κρίση, οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, ώστε σταδιακά, να ανακτηθεί η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία στις αρχές του 2020. Για τον σκοπό αυτό έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία ‘καύσιμα’. Είναι ώρα ευθύνης, σύνεσης και σκληρής δουλειάς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε, και αυτή την μάχη!».
Δήλωση Τσακαλώτου
«Σήμερα στην Βουλή, στη συζήτηση της ερώτησης για την μεσαία τάξη, λίγο πολύ ο κ. Σταικούρας με κατηγόρησε για ελιτισμό. Που είναι κάτι σαν να σε κατηγορεί ο Σκρουτζ Μακ Ντακ για τσιγκουνιά.
» Η βασική μας διαφορά είναι εγώ προσπάθησα να εκφράσω την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για το πως θα αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης και ο κ. Σταικούρας προσπάθησε να εκφράσει την αγωνία της αυτοδικαίωσής του.
» Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ό,τι κάνει η ΝΔ είναι το βέλτιστο και το βέλτιστο μόνο η ΝΔ το κάνει. Και άρα ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή πλεύσης, δεν χρειάζεται να ενσωματώσει καμία ιδέα ή πρόταση από άλλο χώρο.