Ολα ξεκίνησαν από μια ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η ΕΣΗΕΑ, το μεγαλύτερο και ιστορικότερο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Και ύστερα από πέντε ημέρες προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτήν την ανακοίνωση δεν διατυπωνόταν απλώς η αντίθεση της ΕΣΗΕΑ στο πολυσυζητημένο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και η συμμετοχή των μελών της στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 10ης Ιουνίου– γινόταν αναφορά και σε επιμέρους σημεία του νόμου, με την Ενωση να υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».
Αυτό το τελευταίο, περί αμοιβής με ρεπό, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο την Τετάρτη, παραμονή της απεργίας, κατηγόρησε την ΕΣΗΕΑ για καταφανή ψεύδη και διαστρέβλωση, σε μια ασυνήθιστη αντιπαράθεση πολιτικής παράταξης με την Ενωση Συντακτών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ σημειώθηκε συγκεκριμένα:
«Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε φορέα, όπως και του κάθε πολίτη, να έχει την άποψή του για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο “Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας”. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν η διαστρέβλωση αυτή γίνεται από εκείνους που έχουν ταχθεί να ενημερώνουν τους πολίτες.
»Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ότι στο Νομοσχέδιο “επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό”. Αποτελεί καταφανές ψεύδος. Πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μια απλή ανάγνωση αρκεί. Όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα. Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν. Δυστυχώς είναι οι πρώτοι που τον παραβιάζουν».
Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της διευθέτησης της εργασίας με τη συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη για ρεπό στη θέση υπερωριακής απασχόλησης άλλης ημέρας είναι ένα από τα θέματα που έχουν μονοπωλήσει την πολιτική αντιπαράθεση.
Χαρακτηριστικά τα όσα είπε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής:
«Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ το λένε αυτό. Διαβάστε το νομοσχέδιο. Τι προβλέπεται: εκεί που έχουμε 96 ώρες στην βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες πάμε ετησίως στις 150 ώρες. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους εργαζόμενους. Αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριό τους και θα πάρουν κατά 40% παραπάνω τα χρήματά τους. Μας λέτε ότι οι εργαζόμενοι θα χάνουν λεφτά γιατί πριν ήταν 125 οι υπερωρίες και έπαιρναν το 80%. Τότε οι υπερωρίες όμως ήταν παράνομες που σημαίνει ότι θα έπρεπε ο εργαζόμενος να πάει στα δικαστήρια ή να μπει ο ΣΕΠΕ και να κάνει έρευνα. Τι υπερασπίζεστε λοιπόν; Την υπερωρία και την μαύρη εργασία;»