Μεγάλες οι καταστροφές στο πολωνικό χωριό όπου σημειώθηκε η επίθεση -κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία | Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Τι ξέρουμε έως τώρα για τον πύραυλο στην Πολωνία

«Πιθανότατα ουκρανικός ο πύραυλος», ωστόσο υπεύθυνη για το πλήγμα που σκότωσε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, είναι η Ρωσία, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ - «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», αντειτείνει ο Ζελένσκι, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό
Protagon Team

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε αργά τη νύχτα της Τρίτης ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε το χωριό Σεβόντοφ, στα νοτιοανατολικά, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Σε μια πρώτη αντίδραση, η Μόσχα κατέφυγε στην προσφιλή της υπεκφυγή περί «προβοκάτσιας», όμως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε αρχικά ότι δεν είναι και τόσο πιθανό ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία και λίγο αργότερα ενημέρωσε τους συνομιλητές του στο Μπαλί, ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για ουκρανικό αντιαεροπορικό S-300. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για το ποιος εκτόξευσε τον φονικό πύραυλο. Η ψυχραιμία είχε θριαμβεύσει.

Κατά την ανάλυση του βρετανικού Guardian, αυτό το αιματηρό συμβάν δεν είναι και τόσο πιθανό να προκαλέσει κλιμάκωση, μολονότι σημειώθηκε σε έδαφος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. H είδηση ότι επρόκειτο για πλήγμα από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας, επιβεβαίωσε την εκτίμηση των βρετανών αναλυτών.

Η Ρωσία είναι δευτερογενώς υπεύθυνη για το φονικό πλήγμα καθώς συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, ακόμα και περιοχές στα δυτικά, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όμως ο πύραυλος που σκότωσε τους δύο άτυχους ανθρώπους ήταν από την ουκρανική αεράμυνα, όπως ξεκαθάρισαν αμερικανοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Μπάιντεν.

Ακόμα και η αρχική ανακοίνωση της Βαρσοβίας ήταν πάντως προσεκτική. «Στις 15:40 (τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», σημειώθηκε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του πολωνικού υπ. Εξωτερικών. Ο ίδιος προσέθεσε πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε «περί τα μεσάνυχτα», χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Οι εξελίξεις μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης

♦  «Εγκλημα πολέμου» οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, λένε οι ΗΠΑ. Στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, οι οποίες προηγήθηκαν του πτώση ενός πυραύλου στην Πολωνία, στάθηκαν και οι Αμερικανοί, έπειτα από την ΕΕ (βλ. παρακάτω), με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ να δηλώσνει ότι οι ενέργεια αυτές της Μόσχας συνιστούν «έγκλημα πολέμου».

Ο αμερικανός στρατηγός υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα και ως εκ τούτου η Μόσχα διεξάγει μια «εκστρατεία τρόμου» στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο στρατηγός Μάιλι ανέφερε πως δεν θεωρεί πολύ πιθανή μια στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, παρά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει ο ουκρανικός στρατός απέναντι στους εισβολείς. Πιο πιθανή θεωρεί τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, ιδιαίτερα καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας εμφανίζονται στην παρούσα φάση «καθηλωμένες», όπως ανέφερε ο στρατηγός Μάιλι.

♦ Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας για τα επόμενα βήματα, τονίζει ο Μπορέλ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την ακλόνητη ενότητα, την αποφασιστικότητα και την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Πολωνία και τον πολωνικό λαό μετά την έκρηξη που προκάλεσε πύραυλος σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τόνισε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο θυμάτων.

Επιπροσθέτως, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους της ΕΕ, υπογραμμίστηκε η πλήρης υποστήριξη της εν εξελίξει έρευνας των πολωνικών αρχών για την εξακρίβωση των συνθηκών της τραγωδίας.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, για τα επόμενα βήματα», σημείωσε η ΕΕ.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το τραγικό περιστατικό είναι απόρροια του χθεσινού μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

♦ Η Ουάσινγκτον εμμένει στην εκτίμηση ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο. Η Ουάσινγκτον δεν έχει «δει» τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της την Τρίτη πιθανότατα προήλθε από έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Οποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», επεσήμανε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Συνάντηση Ντούντα με τον διευθυντή της CIA στη Βαρσοβία. Το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.

«Το βράδυ, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συνομίλησε με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται στη Βαρσοβία μετά τις επισκέψεις του στην Αγκυρα και το Κίεβο», έγραψε ο Γιάτσεκ Σιεβιέρα στο Twitter.

«Η συζήτηση αφορούσε τη γενική κατάσταση ασφαλείας, τα πρόσφατα γεγονότα προέκυψαν στη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Η έκρηξη δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο, επέμεινε ο Ζελένσκι – Την πιθανότητα προβοκάτσιας εγείρει ο Μοραβιέτσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η έκρηξη της Τρίτης προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο. Βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί, όπως ανέφερε.

Επεσήμανε, δε, πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Εχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως».

Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Είναι πιθανό το πυραυλικό πλήγμα να ήταν αποτέλεσμα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε την ίδια ημέρα και ο πολωνός πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

♦ Το Κίεβο ζητεί πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης. Η Ουκρανία ζητεί πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης στην ανατολική Πολωνία, την οποία δυτικοί αξιωματούχοι αποδίδουν σε πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζήτησε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους.

Το Κίεβο «είναι απολύτως ανοικτό σε μία ενδελεχή έρευνα της κατάστασης», ανέφερε ο Ντανίλοφ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποδεικτικά στοιχεία για «ρωσικό ίχνος» στην επίθεση και επανέλαβε την κατηγορία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της Ρωσίας για «πυραυλική τρομοκρατία».

Ο Ντανίλοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, παρατήρησε το Reuters.

«Οι διαδικασίες διεξάγονται από πολωνούς και αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αν επιτραπεί σε κάποιον να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη συμφωνία και των δύο μερών», σχολίσε από την πλευρά του ο πολωνός πρόεδρος ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου.

♦  Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα, την επομένη της εκτόξευσης ενός πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία, σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη διάχυσή του.

«Ο πολωνός πρέσβης καλείται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

♦ «Πιθανότατα ουκρανικός ο πύραυλος, την ευθύνη η Ρωσία» λέει ο Στόλτενμπεργκ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία πιθανότατα προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι την τελική ευθύνη φέρει η Ρωσία που ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο που προκάλεσε την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας», τόνισε. Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει «καμία ένδειξη» που να επιτρέπει την απόδοση της θανατηφόρας έκρηξης στην Πολωνία «σε εσκεμμένη επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης (REUTERS/Yves Herman)

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Cruise», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας .

Το συμβάν αποδεικνύει τους κινδύνους του πολέμου στη Ουκρανία, αλλά δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση που έχει κάνει η Συμμαχία για τον κίνδυνο απέναντι στα μέλη της, είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά των νατοϊκών συμμάχων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν ετοιμότητα για την προμήθεια αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία. Χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει εντός της ημέρας με κύριο θέμα συζήτησης την αντιαεροπορική άμυνα.

Νέες δηλώσεις Ντούντα. Ο πύραυλος που κατέπεσε σε χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαρσοβία.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Στήριξη στη Βαρσοβία. Χώρες μέλη του NATO, των G7 και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους, αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συναντώνται στο Μπαλί, υπό τον Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν το συμβάν στην Πολωνία (REUTERS/Kevin Lamarque)

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

Αυξημένη επιτήρηση εναέριου χώρου. Στο μεταξύ, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Συνομιλία Μπάιντεν – Ντούντα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, συνομίλησαν αργά το βράδυ. Ο Τζο Μπάιντεν ήταν στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο κορυφής των G20. Συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αριστερά) και ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημερώνουν τον Τζο Μπάιντεν, πριν τη συνομιλία του αμερικανού προέδρου με τον Αντρέι Ντούντα (The White House/Handout via REUTERS)

«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως και οι ομάδες τους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσο η έρευνα προχωρά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ο πρώτος χρησμός του Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών των G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε».

♦ Ουκρανικός S-300 πύραυλος.  Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου: αυτό αποκάλυψε ρεπόρτερ του Associated Press.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο Μπάιντεν ενημέρωσε τους άλλους ηγέτες στο Μπαλί πως ο πύραυλος πιθανόν εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αναχαιτιστούν ρωσικές ομοβροντίες. To dpa υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Τι συζητήθηκε για το Αρθρο 5. Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε από τον Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Σε περίπτωση που κρινόταν ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Αρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Ο Μπάιντεν με τον Στόλτενμπεργκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ασία για σειρά συνόδων διεθνών οργανισμών, συζήτησε λίγη ώρα νωρίτερα με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για το ζήτημα σήμερα.

Ψυχραιμία στη Βαρσοβία. Ο πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο Ντούντα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία. Ο ίδιος έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν. «Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (παρόμοια συμβάντα)», τόνισε.

Η ώρα του Αρθρου 4. Ο Αντρέι Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Είναι πολύ πιθανό» σήμερα «ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε.

Το Αρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.

Κατά τον Ντούντα -και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου- ο Τζο Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».

♦ H πρώτη αντίδραση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια.

♦ Το Κρεμλίνο στην αντεπίθεση. Το περιστατικό στην Πολωνία ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ: αυτό κατήγγειλε ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης του Πούτιν και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία “πυραυλικό πλήγμα” σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.