| Twitter / @AndriySadovyi
Επικαιρότητα

Επίθεση με drone στο Κρεμλίνο: Η Ουκρανία διαψεύδει εμπλοκή στην «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν

Η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι βρίσκεται πίσω από την «τρομοκρατική ενέργεια» που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης. Η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τον ισχυρισμό και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα τον χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο του πολέμου
Protagon Team

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, τόνισε η ουκρανική προεδρία την Τετάρτη, την επομένη του περιστατικού που η Μόσχα έσπευσε να αποδώσει στο Κίεβο.

Η ρωσική πλευρά έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση και απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν» τη νύχτα της Τρίτης, η οποία δεν στέφθηκε από επιτυχία. Τα δύο drones που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση εξουδετερώθηκαν από τα αμυντικά συστήματα της χώρας, ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ. Προσέθεσαν, δε, ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν βρισκόταν στην προεδρική κατοικία την ώρα του συμβάντος.

«Φυσικά και η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους, το οποίο αποτελεί και την πρώτη επίσημη αντίδραση του Κιέβου στην καταγγελία των Ρώσων, που βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας.

«Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οπως προσέθεσε, άλλωστε, ο ουκρανός αξιωματούχος, μια τέτοια επίθεση «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα» για το Κίεβο, τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας. Αντίθετα, η ενέργεια αυτή «θα υποκινούσε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού» της Ουκρανίας, υποστήριξε.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε διαμηνύσει ότι επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης στην καταγγελλόμενη επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα κτιρίων του Κρεμλίνου, σε μια δήλωση η οποία πράγματι ερμηνεύεται ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο του πολέμου.

Λίγη ώρα αργότερα, σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας.

Τι κρύβεται πίσω από τους ισχυρισμούς των Ρώσων;

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ρωσία «είναι πολύ φοβισμένη» λόγω της επερχόμενης έναρξης της πολυσυζητημένης ουκρανικής «εαρινής αντεπίθεσης».

Τις τελευταίες ημέρες, το Κίεβο έχει αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο πράγματι «φτάνουν στο τέλος τους». Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ, της οποίας ηγείται ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανέφερε και εκείνη την Τετάρτη ότι η «ενεργός φάση» της αντεπίθεσης ενδέχεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες.

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που η ρωσική πλευρά «προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή», κατά τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Επιπλέον, το Κίεβο «έδειξε» στο εσωτερικό της Ρωσίας προς αναζήτηση των δραστών της φερόμενης επίθεσης.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η εμφάνιση αγνώστων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή στην επικράτεια του Κρεμλίνου μπορεί να υποδηλώνει μόνο αντάρτικο των τοπικών δυνάμεων αντίστασης. Οπως όλοι γνωρίζουν, τα drones μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό κατάστημα…», σημειώνεται σε χωριστή ανακοίνωση του Ποντόλιακ στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η απώλεια του ελέγχου της εξουσίας στη χώρα από τη φατρία του Πούτιν είναι προφανής» επεσήμανε ακόμη ο ίδιος. «Κάτι συμβαίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά σίγουρα χωρίς τα drones της Ουκρανίας πάνω από το Κρεμλίνο…», συνόψισε.

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας. Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό», δήλωσε αργότερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Ελσίνκι.

Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο, ο ουκρανός πρόεδρος συμφώνησε πως οι λόγοι είναι εσωτερικοί. «Η Ρωσία δεν κερδίζει νίκες (στην Ουκρανία). Ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τον στρατό του να πεθαίνει για το τίποτα», απάντησε.

Το εν λόγω περιστατικό λαμβάνει χώρα τον μήνα των μεγάλων εθνικών εορτασμών στη Ρωσία, σημείωσαν με τη σειρά τους αναλυτές οι οποίοι θύμισαν ότι ο Πούτιν, επικαλούμενος ακριβώς τον κίνδυνο μίας «τρομοκρατικής επίθεσης», ακύρωσε κάθε εορταστική εκδήλωση και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά και για την επικείμενη Ημέρα της Νίκης της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, στις 9 Μαΐου.

Επισήμως η Μόσχα επικαλείται «λόγους ασφαλείας» για να αιτιολογήσει την παραπάνω απόφαση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κίνηση αυτή μαρτυρά την ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο μαζικών διαδηλώσεων και τις εικόνες χιλιάδων πολιτών με τις φωτογραφίες των σκοτωμένων στο μέτωπο της Ουκρανίας στα χέρια τους, σύμφωνα με δυτικές πηγές.

Εκκλήσεις για αντίποινα

Αρκετοί υποστηρικτές του Κρεμλίνου, αξιωματούχοι και αναλυτές, αγνόησαν τη διάψευση της ουκρανικής πλευράς και κάλεσαν τον Πούτιν να προχωρήσει σε αντίποινα.

Το συμβάν δεν αφήνει άλλη επιλογή από την «εξόντωση» του ουκρανού προέδρου και της «κλίκας» του, υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ακόμη μια εμπρηστική δήλωση ενός εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα απαιτήσουμε τη χρήση όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου», έγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βιάτσεσλαβ Βολόντιν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την «καταστροφή του ουκρανικού καθεστώτος» ζήτησε και ο πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Μάρκοφ. «Ολος ο κόσμος παρακολουθεί την επίθεση στο Κρεμλίνο και όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας», σημείωσε, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Το κύριο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει όντως η Ρωσία να καθαρίσει κάποιο μέλος της ουκρανικής κυβέρνησης».

Δεκάδες βουλευτές της Δούμας, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί μπλόγκερ, διατύπωσαν αντίστοιχα ερωτήματα και απόψεις.

Μπλίνκεν: Είμαστε επιφυλακτικοί με όσα ισχυρίζεται το Κρεμλίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία προσπάθησε να δολοφονήσει τον ρώσο πρόεδρο χρησιμοποιώντας drones, ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι ο ίδιος θα αντιμετώπιζε «με πολύ μεγάλη επιφύλαξη» οτιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που επέλεγε από μόνο του να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ο Μπλίνκεν είπε ότι αρμόδια για να λάβει αποφάσεις για το πώς θα αμυνθεί είναι η Ουκρανία.

Πού βρισκόταν ο Πούτιν;

«Ο Πούτιν λειτουργεί πάντα μέσα σε μια βαριά φυλασσόμενη φούσκα ασφαλείας»: Αυτό έγραψε ο ρεπόρτερ των New York Times Ιβάν Νετσεπουρένκο με αφορμή τη συζήτηση περί της ασφάλειας του ρώσου προέδρου που ανακινεί η υπόθεση της καταγγελόμενης επίθεσης σε βάρος του.

«Η ομάδα ασφαλείας του ελέγχει κάθε κτίριο και γραφείο στα οποία εργάζεται, προτού φτάσει σε αυτά, και η κύρια κατοικία του, το Κρεμλίνο, έχει παρομοιαστεί με μεσαιωνικό φρούριο», πρόσθεσε.

Το φρούριο αυτό φαίνεται πως ενισχύεται. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι Αρχές απαγόρευσαν την πτήση drones πάνω από την πόλη, εκτός εάν έχουν λάβει ειδική άδεια. Το μέτρο ελήφθη επειδή τέτοια τα μη επανδρωμένα οχήματα θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν το έργο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ανέφερε ο ίδιος.

Πινακίδα κοντά στο Κρεμλίνο αναφέρεται στην απαγόρευση της πτήσης drones στην κεντρική περιοχή της Μόσχας. Η ισχύς του μέτρου επεκτείνεται σε όλη την πρωτεύουσασ, ανακοίνωσε εσπευσμένα την Τετάρτη ο δήμαρχός της (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Θυμίζουμε, πάντως, ότι σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά ο ρώσος πρόεδρος δεν βρισκόταν καν στο Κρεμλίνο τη στιγμή της επίθεσης. Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος εργαζόταν σε κατοικία του η οποία βρίσκεται εκτός της πρωτεύουσας.

Ποια μπορεί να ήταν αυτή η κατοικία; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό δεν είναι εύκολες, ωστόσο ο Νιλ ΜακΦάρκουαρ, έμπειρος επί των ρωσικών θεμάτων δημοσιογράφος των NYT, όπως και ο Νετσεπουρένκο, παρέπεμψε στις αποκαλύψεις του Γκλεμπ Καρακούλοφ, του πρώην αρχηγού της επίλεκτης της σωματοφυλακής του Κρεμλίνου (επισήμως: της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φρουράς της Ρωσίας), οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατά τον Καρακούλοφ, ο Πούτιν έχει δημιουργήσει πανομοιότυπα γραφεία σε πολλές τοποθεσίες, όλα επιπλωμένα και διακοσμημένα με τον ίδιο τρόπο, σε μια προσπάθεια να καταστεί αδύνατο να γίνει γνωστή η ακριβής τοποθεσία του στον οποιοσδήποτε, ακόμη και εάν ίδιος εμφανίζεται σε ζωντανή μετάδοση.

«Εχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη, στο Σότσι, στο Νόβο-Ογκάριοβο και είναι πανομοιότυπα», είχε δηλώσει συγκεκριμένα ο Γκλεμπ Καρακούλοφ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία. «Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για μια προσπάθεια σύγχυσης των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ώστε να μην υπάρξουν απόπειρες δολοφονίας», είχε σημειώσει, μιλώντας στη ρωσική αντιπολιτευόμενη ομάδα μέσων ενημέρωσης «Dossier Centre» (περισσότερα εδώ).