Γεμάτη υπαινιγμούς η απάντηση του υπουργού στην ανακοίνωση της ΕΔΕ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Επίθεση Κοντονή στους δικαστές: «Δεν αποσύρω τίποτα για τις προαγωγές»

Βαριές αιχμές για δίαυλο μεταξύ ΝΔ και Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και για μειωμένα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης έναντι «όσων οδήγησαν τη χώρα στα βράχια»
Protagon Team

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις προαγωγές στον Αρειο Πάγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ξέκοψε κάθε συζήτηση για το θέμα, υπαινισσόμενος μάλιστα ότι η Ενωση και το κόμμα της ΝΔ λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία .

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Η ΝΔ αμέσως ακολούθησε, θα μπορούσε να έχει συμβεί και το αντίστροφο», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7.

«Το πώς λειτουργούν είναι εσωτερικό τους ζήτημα και δεν υπεισέρχομαι. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι ακολούθησε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας», συμπλήρωσε με νόημα.

Οσον αφορά την ουσία του θέματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της επίμαχης διάταξης,  υποστηρίζοντας ότι  στην ουσία, με το νομοσχέδιο για τις προαγωγές, επανέφερε διάταξη του 2006 επί κυβέρνησης ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία το 2006 είχε νομοθετήσει τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στη θέση του αρεοπαγίτη για να κριθεί κάποιος ως αντιπρόεδρος και αυτό νομοθετούμε κι εμείς σήμερα, προκειμένου να υπάρχει ένα εύρος στην δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και σωστό μέτρο, που είχε θεσμοθετηθεί από τη ΝΔ, η οποία σήμερα μάς καταγγέλλει για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για παραλογισμό», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποσύρει τη διάταξη.

«Βρισκόμαστε προ των πυλών του φρενοκομείου. Από τις τυμβωρυχίες στις φωτιές στο Μάτι περάσαμε στις ανοησίες για τέταρτα μνημόνια και φτάσαμε να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομοθέτησε κάτι που είχαν νομοθετήσει οι ίδιοι το 2006», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του για το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Η αγανάκτηση του υπουργού, όμως, ήταν τέτοια που τον ώθησε να αφήσει βαριές αιχμές για την γενικότερη στάση της Δικαιοσύνης:

«Θα περιμέναμε από τη Δικαιοσύνη όλα αυτά τα χρόνια να έπραττε κάτι για όσα οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και τη χρεοκοπία», σχολίασε δηκτικά, δραττόμενος της ευκαιρίας εορτασμού της εξόδου από τα μνημόνια.

Γιατί όπως συμπλήρωσε, «η Δικαιοσύνη πρέπει να δείχνει την ανεξαρτησία της απέναντι στους ισχυρούς και όταν λέω ισχυρούς, δεν εννοώ την εκτελεστική εξουσία, αλλά μεγαλόσχημους οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι επί τόσα χρόνια λυμαίνονταν αυτόν τον τόπο».

«Η Δικαιοσύνη δεν έλαβε αποφάσεις δυσάρεστες για την κυβέρνηση; Αν ήταν δικό μας εργαλείο δεν θα είχαν εκδοθεί αυτές οι αποφάσεις», έσπευσε τέλος να επιμάνει χαρακτηρίζοντας αβάσιμη την καταγγελία περί εργαλειοποίησης της Δικαισύνης από την κυβέρνηση.