| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Επίθεση Κασσελάκη στη Δικαιοσύνη: «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε»

Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την αλλοδαπή εταιρία. «Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, αλλά αν νομίζει ότι καταφεύγοντας στην τοξικότητα θα αποφύγει τις απαντήσεις, κάνει μεγάλο λάθος», σχολίασε η κυβέρνηση. Τι προβλέπει η νομοθεσία
Protagon Team

Επίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τα περιουσιακά του στοιχεία, με φόντο τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το τελευταίο διάστημα, για εξωχώρια εταιρεία στην οποία συμμετέχει και η οποία και προχώρησε στον δανεισμό των ταμείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα της ατιμωρησίας», υποσχέθηκε ότι αυτό θα αλλάξει από εκείνους που έχουν «καθαρά χέρια», θυμίζοντας κάτι από Παύλο Πολάκη, και κατηγόρησε την ελληνική Δικαιοσύνη για στοχοποίησή του.

«H ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στον κόσμο όταν αναλαμβάνει να με στοχοποιήσει για το δάνειο που έδωσα στο κόμμα μου για να μη μείνουν απλήρωτοι τις γιορτές οι εργαζόμενοι», δήλωσε σε σχετική ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης το απόγευμα της Τρίτης. Υπόψιν, λίγο νωρίτερα, συνεργάτες του ίδιου έλεγαν πως η εισαγγελική παρέμβαση είναι καλοδεχούμενη.

Ισχυρίστηκε, δοθείσης της ευκαιρίας, ότι τα χρήματα για το δάνειο προέρχονται από «τα δεδουλευμένα» του στις ΗΠΑ, «όχι από σακούλες από επιχειρηματίες» –σε μία αιχμή που δεν ήταν σαφές ποιον ή τι αφορά και προσπερνώντας την ουσία της έρευνας.

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, «η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο αργά αντανακλαστικά στον κόσμο όταν οφείλει να διερευνήσει το έγκλημα, το μπάζωμα και τη συγκάλυψη στα Τέμπη», «όταν οφείλει να διερευνήσει το Predator και τις παράνομες παρακολουθήσεις του Μαξίμου» και «όταν οφείλει να δικάσει τις υποθέσεις κάθε απλού πολίτη που ψάχνει το δίκιο του χωρίς μέσον και “πλάτες”».

«Σε ό,τι με αφορά: Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο –μέχρι το τελευταίο ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα της ατιμωρησίας: Ολα θα αλλάξουν. Από όλους εμάς που έχουμε καθαρά χέρια, με τη δύναμη όλων εσάς που έχετε καθαρό μέτωπο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτηση-δήλωσή του για την εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε η επιχειρηματική δραστηριότητα του.

Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης

«Ο κ. Κασσελάκης αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα πολύ σοβαρά ερευνούν οι εισαγγελικές Αρχές, ύστερα και από τις καταγγελίες του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε μία ευθεία επίθεση στη Δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή αναπαράγει την πιο χυδαία εκδοχή της ρητορικής των fake news και του τοξικού λόγου που εξέφρασε το κόμμα του τα τελευταία χρόνια», αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, αλλά αν νομίζει ότι καταφεύγοντας στην τοξικότητα θα αποφύγει τις απαντήσεις, κάνει μεγάλο λάθος», κατέληξε.

«Ο κ. Κασσελάκης αντιδρά στη διερεύνηση των καταγγελιών του μέχρι πρότινος οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος ευθέως στη Δικαιοσύνη με μία δήλωση – ρεσιτάλ χυδαιότητας και αντιθεσμικότητας!», επισήμανε στη δική του δήλωση για τις επίμαχες αναφορές Κασσελάκη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

«Είναι θλιβερό αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτίθεται τόσο χυδαία στη Δικαιοσύνη! Δυστυχώς ο κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον Πολακισμός, όσες ηγεσίες κι αν αλλάξει, όσες μετακινήσεις κι αν “υποστεί” ο κ. Πολάκης», προσέθεσε.

Πηγές ΝΔ για Κασσελάκη: «Ολο αυτό το διάστημα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία»

«Ο κ. Κασσελάκης από τη μία λέει ότι δεν είναι σίγουρος αν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης γιατί υπάρχει διχογνωμία περί υποχρέωσης: Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, ο νόμος είναι σαφής και έχει υποχρέωση όποιος είναι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας που εκπροσωπείται σε εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μην συμμετέχει σε αλλοδαπή εταιρία και μάλιστα με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016», σχολίασαν, νωρίτερα, πηγές της ΝΔ, απαντώντας σε όσα ανέφεραν από την Κουμουνδούρου για την έρευνα της εισαγγελίας.

«Κάτι που άλλωστε από τον ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχονται έμμεσα όταν αναφέρουν ότι θα μεταβιβάσει τις μετοχές του. Αραγε αν δεν τον καταλαμβάνει η διάταξη και δεν υπάρχει διχογνωμία γιατί θα τις μεταβιβάσει; Επομένως ο κ. Κασσελάκης συνομολογεί για ακόμη μια φορά ότι έχει ακόμη την κατοχή του μετοχές αλλοδαπών εταιριών, άρα όλο αυτό το διάστημα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία», προσέθεσαν από την Πειραιώς, ενώ παρέθεσαν και τη σχετική διάταξη.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε εταιρίες

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 ορίζεται ότι: «Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Ορίζεται επίσης ότι «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο νόμος 5026/2023, ο οποίος αντικατέστησε στο σύνολο του σχεδόν το νόμο 3213/2003, εξαίρεσε ρητά από την κατάργηση το άρθρο 8 του τελευταίου, σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και δη Αρχηγών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή ή και μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η απαγόρευση να εξακολουθεί να έχει πλήρη ισχύ.