Είχε συμβεί και στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας να προσκαλείται στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Κάτι η ανάγκη της ευρωομάδας να έχει στις συνεδριάσεις της πρόσωπα με πολιτική ισχύ, κάτι η κρυφή επιθυμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αλώσει τον χώρο στην Ελλάδα, δημιουργούσε ένα πλαίσιο στο οποίο η παρουσία του κ. Τσίπρα ως παρατηρητή στις εργασίες του PES ήταν αναμενόμενη ως και ευπρόσδεκτη –με εξαίρεση τη Φώφη Γεννηματά που ένιωθε να απειλείται όποτε πήγαινε να συναντήσει τους υπόλοιπους σοσιαλιστές στις Βρυξέλλες.
Αυτή τη φορά όμως και ενώ στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε εξέλιξη η απελπισμένη επιχείρηση «Γέφυρα» του κ. Τσίπρα με στόχο να πάρει ό,τι μπορεί από το ΚΙΝΑΛ και να διασωθεί εκλογικά, η παρουσία του Πρωθυπουργού αποδείχθηκε casus belli για την κυρία Γεννηματά. Η οποία και δεν άφησε καμία πρόκληση να περάσει χωρίς απάντηση.
Δεν ήταν μόνο η οικογενειακή φωτογραφία στην οποία ο ένας στάθηκε όσο πιο μακριά μπορεί από τον άλλο. Ηταν και οι δηλώσεις τους ενώπιον των υπολοίπων μελών του PES που απέπνεαν πόλεμο.
«Περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της Ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επομένη των ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ενα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την Ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά αναφερόμενη τόσο στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, όσο και στους βουλευτές που εξακολουθούν να στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μάλιστα πρόσθεσε: «Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και δίνει στην ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει. Μην ξεχνάμε ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας».
Σημείωσε πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Είχε προηγηθεί η εισήγηση του κ. Τσίπρα στην οποία ο Πρωθυπουργός είχε αποπειραθεί να εκθέσει στους σοσιαλιστές συνομιλητές του το ΚΙΝΑΛ επειδή δεν συμπράττει στο πολυδιαφημισμένο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων.
Οπως ανέφεραν παρατηρητές, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μία ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πολιτικής ενίσχυσης των ακροδεξιών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, και ειδικά για το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν μετεκλογικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τάχθηκε έτσι υπέρ της ενιαίας απάντησης των προοδευτικών δυνάμεων μιλώντας για «υποχρέωση και ευθύνη» που έχουν να αποτρέψουν την εκλογή του Μανφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς η εκλογή ενός -κατά την εκτίμησή του- ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού πολιτικού όπως ο κ. Βέμπερ, θα σηματοδοτούσε με επίσημο τρόπο τη συνεργασία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά με συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.