Στα χέρια ενόπλων έπεσε ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο –δεξαμενόπλοιο κατά τις τελευταίες πληροφορίες– έπειτα από επίθεση που δέχθηκε στον Κόλπο του Ομάν, μεταδίδει το Αssociated Press, επικαλούμενο συμβουλευτική ομάδα που διοικείται από τον βρετανικό στρατό και ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας.
Η είδηση επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στο τάνκερ επιβαίνει ένας έλληνας ναυτικός, ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δεξαμενόπλοιο, κατασκευής 2011, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή Empire Navigation συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.
Γνωστό κατά το παρελθόν ως «Suez Rajan», το πλοίο στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε μετονομαστεί σε «Saint Nicolas». Δεν διευκρινίζεται αν φέρει ελληνική ή άλλη σημαία.
Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται πλοία από και προς το Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του διακινούμενου πετρελαίου.
Η επίθεση στο «Saint Nicholas» φέρεται να σημειώθηκε ενώ το πλοίο έπλεε προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, έλαβε αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου για «άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο».
Περαιτέρω προσπάθειες να επικοινωνήσει με το πλοίο απέτυχαν, ενώ όπως αναφέρεται, οι ένοπλοι που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες, στρατιωτικού τύπου στολές με μαύρες μάσκες».
Σε επικοινωνία με το AP, η Empire Navigation, με έδρα στην Αθήνα, παραδέχτηκε ότι έχασε επαφή με το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και ενός Ελληνα.
Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο «St. Nikolas» χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.
Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Βασόρα του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την πόλη Αλί Αγά (Aliaga) στην Τουρκία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.
Οπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο.
Οι υποψίες στρέφονται στο Ιράν, καθώς ως «Suez Rajan» το πλοίο είχε εμπλακεί σε μια πολύχρονη διαμάχη που τελικά οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην κατάσχεση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022, ως αντίποινα, οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία και τον Ιούλιο του 2023, το επίσης ελληνόκτητο «Richmond Voyager», ναυλωμένο από την αμερικανική Chevron, δέχτηκε πυροβολισμούς από πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια απόπειρας κατάληψής του.
Η νέα κατάληψη του ελληνικής σημαίας τάνκερ έρχεται εν μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.