Η θέα από ψηλά σε μια παραλία της Πάρου - παντού ξαπλώστρες και ομπρέλες | Facebook/Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches
Επικαιρότητα

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπερεκμετάλλευση παραλιών στην Πάρο και στη Σέριφο

Μετά τις κινητοποιήσεις πολιτών στην Πάρο που προσπαθούν να «απελευθερώσουν» δημόσιες ακτές από την παντοκρατορία της ομπρέλας-ξαπλώστρας και έπειτα από τις καταγγελίες του δημάρχου Σερίφου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έστειλε ειδική παραγγελία στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου
Protagon Team

Με υπόβαθρο τον υπερτουρισμό και αντικείμενο την υπερεκμετάλλευση των παραλιών των ελληνικών νησιών –ένα δημόσιο αγαθό που πλέον καταληστεύεται από ιδιώτες– ήταν η πρώτη και μάλιστα διπλή παρέμβαση της νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Οπως ανέφερε η ΕΡΤ, η κυρία Αδειλίνη με παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες για το τι συμβαίνει σε παραλίες της Πάρου και της Σερίφου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταγγελίες που αφορούν την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο και για λειτουργία καταστήματος που λειτουργεί σε ακτή στη Σέριφο, μολονότι έχει σφραγιστεί από τον δήμαρχο του νησιού!

Στην Πάρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, δηλαδή ακτή που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο Πάρου τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες και καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους αποκλείοντας κατ’ ουσίαν τους λουόμενους που δεν θέλουν να καθίσουν και να πληρώσουν σε ξαπλώστρα.

Στην παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε: «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».

Στη Σέριφο, όπως καταγγέλθηκε, ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβίνθης σφράγισε επιχείρηση beach bar η οποία όμως λειτουργεί παράνομα.

Ο κ. Ρεβίνθης σε δήλωσή του ανέφερε: «Η επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη σχετική για τη Σέριφο παραγγελία της προς την κυρία Λαμπροπούλου, ανέφερε:

«Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σε αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».